Hlavní obsah
Rodina a děti

Odebírání dětí rodičům i přes zákaz Nejvyššího soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/iStock

Děti z chudých rodin

Nejvyšší soud v roce 2011 rozhodl, že chudoba rodiny či špatné bydlení nemůže být jediným důvodem pro odebrání dítěte. Přesto i po 13 letech k tomu stále dochází.

Článek

I ti nejmenší mají svá práva. A to nejdůležitější pro děti je rodina. Za tím si stojí známá modelka Tereza Maxová. Ta je také zakladatelkou Nadace Terezy Maxové dětem.

Případů, kdy se rodina či maminka samoživitelka dostane do úzkých, je nespočet. Stát ale místo pomoci volí trest. A tím je odebrání dítěte.

S tímto absolutně nesouhlasí známá tvář Tereza Maxová, která již dlouho bojuje za práva těch nejmenších. Rodinám, kterým jsou děti odebírány i přes zákaz Nejvyššího soudu, má pomoct projekt Lighthouse.

Téměř polovina odebraných dětí je právě z důvodu nevyhovujícího bydlení. Děti jsou v podstatě připraveny o své právo být s rodičem čistě z ekonomických důvodů.

Tereza Maxová zmiňuje například případ maminky samoživitelky, kdy se dostala do finanční tísně tím, že jí přišel nedoplatek za plyn cca 15.000,- Kč. Při nezaplacení byla nucena i se svými dětmi opustit byt. Zasáhnout měla i sociální pracovnice.

„Pokud by k tomu došlo, děti by pravděpodobně skončily v dětském domově, kde stát platí náklady na jedno dítě v ústavu přibližně 30 až 50 tisíc měsíčně. A to nezmiňuju trauma z odebrání a citovou deprivaci,“ vysvětluje Tereza Maxová.

Stát, místo aby takové rodině pomohl, zakročí tím nejvíce traumatizujícím způsobem.

Podle Terezy Maxové by měl stát přenastavit celý systém jako je tomu v ostatních státech, kde se naopak takovým rodinám dostane včas pomoci. U nás se na tyto rodiny pohlíží skrz prsty a poukazuje se na to, že si za to mohou samy. Proč je ale za to trestáno dítě tím, že mu sebereme rodiče?

Ona sama spolu s orgánem sociálně-právní ochraně dětí pomáhá adresně přímo takovým rodinám. Její pomoc je jednorázová. Je také rozšířena o pomoc učit rodiny hospodařit s penězy atd.

„Pomáháme v rámci našeho CTP fondu, z něhož lze podpořit například úhradu školkovného, kroužků, vzdělání, školních potřeb, dopravy do školy, náklady na psychologa, školní výlety a podobně.“

„Veřejný ochránce práv považuje tento postup za zcela nepřípustný a v rozporu nejen s právy dítěte, ale lidskými právy vůbec.“ Takto kdysi zněla kritika ombudsmana Otakara Motejla.

V zahraničí je v tomto směru kladen důraz hlavně na prevenci a včasnou pomoc. Fungují zde terénní a ambulantní služby, na které se rodiny mohou vždy spolehnout.

Tereza Maxová by byla nejradši i za úplné zrušení kojeneckých ústavů.

Odebrání dětí proto, že nemáte například na nájem, není v pořádku a v souladu s právy dětí.

Pokud je ústavní péče nařízena z důvodu toxicity v rodině, alkoholismus, násilí a podobně, je ústav samozřejmě v zájmu dítěte dobrým řešením.

Podle analýzy MPSV je v České republice umístěno do náhradní péče kolem 28 000 dětí, což je v rámci zemí Evropské unie nadprůměrný počet. Častým důvodem odebrání dětí jsou právě finanční potíže. Počet lidí, kteří mají finanční problémy a žijí na prahu chudoby, v poslední době vrostl. Vliv na to měla pandemie covidu, zvyšující se ceny energií, potravin a inflace.

Zdroje: CC.cz, iDnes.cz, nadaceterezymaxove.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tereza Maxová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz