Hlavní obsah
Zdraví

Protáhla si krk jako obvykle, po chvíli zcela ochrnula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Než vstaneme z postele, máme ve zvyku se protáhnout. Že by se to mohlo stát příčinou ochrnutí a mozkové mrtvice ale snad nikdo z nás nepředpokládá.

Článek

Mnohdy máme potřebu prokřupat si klouby a protáhnout tělo, abychom se cítili uvolněněji.

Tělo máme ztuhlé zpravidla při dlouhotrvající strnulé pozici nebo ráno po probuzení. Ztuhlý krk bývá častým jevem a většina z nás už má své cviky, kterými se pravidelně protahujeme.

Když se při pocitu ztuhlé šíje protáhla mladá zdravá dívka, došlo ke křupnutí jako obvykle a šla si odpočinout. Po 15 minutách zjistila, že necítí nohu. Chtěla vstát a jít na toaletu. Ihned po postavení se ale zhroutila k zemi.

Její tělo bylo ochrnuté.

Dívka netušila, co se děje a zavolala záchranou pomoc. Vyšetřením bylo zjištěno, že při protahování krku došlo ke vzniku sraženiny v mozku následkem prasknutí vertebrální tepny. Z toho důvodu došlo ke skutečné mrtvici.

Lékaři tepnu opravili, sraženina by se měla časem rozpustit, ale k úplnému uzdravení mladé dívky nemusí dojít a pokud ano, tak až zhruba za rok. Po několikaměsíční rekonvalescenci je postižená žena stále nemotorná. Chůze je schopna maximálně 5 minut.

Podle lékařů je to vzácné, ale opravdu při obyčejném protahování krku může dojít i  vážnému poškození zdraví.

Případ se stal v Anglii teprve 23leté zdravé ženě.

zdroj: Nypost.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Mozková obrna
Protahování

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz