Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sigmund Freud: Za vším hledej sex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David webb/Flickr.com CC-BY-NC-ND 2.0

Jaká jsou temná zákoutí lidské duše? Člověk, který zcela převrátil smýšlení o tom, jak se do té doby uvažovalo o lidské duši.

Článek

Téma, o kterém se v té době mluvilo pouze šeptem. Tabu jménem SEXUALITA.

Sigmund Freud, slavný člověk, který se narodil v roce 1856 v Moravském Příboře. Byl to neurolog, psycholog a zakladatel psychoanalýzy. Narodil se v německy mluvící židovské rodině pocházející z Haliče.

Právě Sigmund Freud přichází s novými termíny jako je „Pud života neboli Libido“. Nebo také naopak pud smrti. Naprosto obrátil naruby způsob, jakým se zkoumala duše a kladl velký důraz na to, jak důležité jsou prožitky právě v oblasti sexuality.

Sigmund Freud byl nejstarší z osmi dětí a těšil se výsadnímu postavení. Měl svůj samostatný pokoj, kde měl absolutní klid na studium, které mu šlo už v 16 ti letech na výbornou.

Už na škole se zapojil do výzkumu v novém medicínském oboru NEUROLOGIE.

Zkoumá například účinky do té doby neprozkoumané látky jménem Kokain. On sám začal látku v malých dávkách užívat a doporučovat svým známým, mezi kterými byla i jeho dívka, do které se ve svých 26 letech zamiloval.

Tento zamilovaný pár si mezi sebou vyměnil přes 1600 milostných dopisů.

Rodiče jeho dívky, jménem Martha, ale tomuto svazku nedali požehnání, protože v chudém vědci neviděli žádnou dobrou budoucnost pro svou dceru.

Freuda velmi ovlivnila stáž v pařížském ústavu pro duševně choré jedince. Začal zkoumat hysterii. Zde se dokonce prodávaly vstupenky pro veřejnost, aby mohla být účastna toho, kdy se pacient uvádí do stavu hypnózy, což byla tehdy naprostá senzace.

Pro Freuda to je klíč k nalezení toho, jak funguje lidská duše. Otvírá si svou soukromou ambulanci neurologie. Také si konečně bere Marthu za svou ženu.

V roce 1895 popisuje ve své přelomové publikaci s názvem „Studie o hysterii“ veškeré poznatky, které získal díky ženě, Anně O., jak ji Freud ve svých spisech říkal.

Tu léčil z hysterie do té doby Josef Breuer. Avšak Freud zjistil, že elektroléčba je k ničemu a že klíč, který pomáhá, je ten, že když je žena uvedena do stavu hypnózy, dostane prostor mluvit o tom, co v sobě právě prožívá. V hypnóze ji neovlivňuje jako to dělal Breuer. Freud zjišťuje, že existuje jakési hluboké nevědomí, ve kterém jsou uloženy různé bloky.

Anna O., která se později stala slavnou feministkou, měla z hypnóz Breuera dokonce vsugerován pocit, že je těhotná právě s ním, a toto vsugerování ji přivodilo dokonce skutečné porodní bolesti. Celou záležitost Breuer pustil a Annu O. si přebírá Sigmund Freud.

Foto: Wikipedie/volné dílo

Anna O. (Feministka vlastním jménem Bertha Pappenheim)

Po smrti svého otce začíná on sám trpět neurózou, a tak je sám sobě lékařem. Svou duši zkoumá celé dva roky a přichází ke zjištění, že významné okno do nevědomí tvoří SNY.

Vzniká kniha „Výklad snů“ a přichází přelomová informace Freuda, že za vším stojí SEX.

Tento objev definitivně rozděluje společnou cestu Breuera a Freuda.

Freud tvrdí, že sexualita hraje klíčovou roli v původu neurotických onemocnění, od různých sexuálních zneužití po zákazy masturbace v dětství.

Během zkoumání svých snů přichází na to, že byl vlastně sexuálně přitahován svou matkou a tím podvědomě žárlil na svého otce. Proto vznik neurózy právě v době smrti jeho otce. Stavu dává název „Oidipův komplex“.

Sexuální chuť dostává název Libido a tvrdí, že jakékoli potlačení libida vede k narušení psychiky. Pro Freuda však libido není jen sexuálním instinktem, ale psychická energie, která je hnací silou veškerého chování. Je to nejzákladnější instinkt uložen hluboko v našem bezvědomí již od narození. To vše popisuje v knize „Tři eseje sexuality“.

Například první fáze Freudovy teorie psychosexulního vývoje je orální fáze. V té době se sexualita dítěte soustředí na ústa. tedy na kousání, sání, pití apod. Pokud se dítě v této fázi zasekne, může si celý život například kousat nehty, kouřit apod. Došlo k orální fixaci.

Ve společnosti tak způsobil velkou bouři, neboť sexualita byla třaskavým tématem.

V ordinaci Freuda se ale objevují stále noví pacienti, mezi kterými byl například i známý skladatel Gustav Mahler.

Sám Freud neholdoval nijak zvlášť sexu, se svými pacientkami vztahy zásadně neudržoval a patřil mezi stydlivé jedince. Jeho vášní byly doutníky a sám říkal, že je to náhražka za masturbaci.

Freud k pudu života, tedy libidu, přidává také prvek pud smrti, který vždy vyhrává. Děje se tak po návratu jeho synů z války, kteří se vracejí sice živí, ale také psychicky narušení.

V té době Freud onemocněl rakovinou čelisti, evidentně následek silného kouření. Podstupuje několik operací, ale svých oblíbených doutníků se nevzdává. Stává se jakousi legendou, i když jeho psychoanalýzy nejsou všude uznávány.

Foto: Wikipedie/volné dílo

Sigmund Freud s oblíbeným doutníkem

Když se vlády chopili nacisté, spisy Sigmunda Freuda jsou mezi prvními, které hoří na hranici. Reakce Freuda byla lakonická:

„Ve středověku by mě upálili, dnes se spokojí s tím, že pálí moje knihy.“

I když všichni utíkají, Freud nevěří, že by Hitler obsadil i Vídeň. Nakonec čtyři z jeho pěti sester umírají v koncentračním táboře. Freud i rodiny jeho dětí odchází do Londýna. Tady už Freud jen přežívá, trpí velkými bolestmi čelisti a domlouvá se s lékařem, že chce svůj život dobrovolně ukončit. Nechá si píchnout dávku morfia a dne 23. 9. 1939 vydechne naposledy.

Odešel vzácný člověk, který odhalil téma psychiatrie a psychologie jako vědních oborů. Muž, který se nebál otevřeně mluvit o věcech, které byly do té doby naprosté tabu. Pojem psychoanalýza dnes patří mezi základní psychoterapeutické metody.

Zdroj: Wikipedie, Youtube, Verywelldmind-com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz