Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadné okolnosti kolem Titanicu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Měla to být bezpečná a nepotopitelná loď. Na hladině moře se udržela pouhé 4 dny.

Článek

Proč se loď Titanic potopila? Některá fakta jsou opravdu záhadou.

Při potápění lodi vyslal Titanic záchranné světlice, které nejbližší loď Californian zahlédla. Nevěděli však, zda je to ohňostroj, padající hvězdy nebo skutečné volání o pomoc. Dodnes se mnozí z kroniky námořní historie udivují, proč posádka lodi pořádně nevyšetřila o co se jedná. Hovoří se, že potopa lodi byla cílená a naplánovaná.

Při volání o pomoc pomocí rádia, že Titanic zřejmě narazí na ledovec, bylo spojení najednou přerušeno. Náhoda?

Jak je možné, že ledovec nespatřila posádka dříve? Byla jasný večer. K dispozici měly být dalekohledy. Použila je vůbec posádka u kormidla? Okolní lodě jako Carpathia nebo Californian ledovce viděla a hlásila tuto skutečnost přes telegrafické spojení.

Proč bylo na lodi Titanic tak málo záchranných člunů? Při počtu více než 2200 pasažérů byl Titanic vybaven čluny, do kterých se vešlo pouze 1178 lidí. Lodě tehdy měli jasně daná pravidla, kde patřil i stanovený počet záchranných člunů podle váhy lodě. Titanic i přesto měl více záchranných člunů, než bylo povoleno, ale ne tolik, aby zachránil celou posádku. Více člunů nebylo povoleno z důvodu snížení luxusní přitažlivosti lodě. Navíc jak známo, Titanic byl propagován jako nepotopitelná loď. K čemu tedy záchranné čluny že? Vodotěsný prostor se tehdy bral jako nepotopitelný. A tak Titanic působil naprosto důvěryhodně.

Tragédie způsobila kompletní přepsání předpisů.

Záhadná nepotopitelná "Molly Braun":

Foto: Wikimedia Common

Molly Braun

Tato žena nikdy neměla v úmyslu ocitnout se na palubě Titanicu. Tato bohatá filantropka cestovala po Evropě, a dostala zprávu, že její vnuk je chorý. V té době měla sen, kde viděla chaos na obrovské lodi, která se potápí. O tomto snu se zmínila v dopise svým přátelům. Tehdy netušila jak prorocký sen to byl. Tento dopis je dodnes zdokumentován. Molly si tak rezervovala nejbližší možný parník, aby se dostala za vnukem. Tím parníkem byl právě potápějící se Titanic.

Když se Titanik 15. dubna potopil, Molly se, jako jedna z mála z první třídy, nestarala pouze o své bezpečí, v první řadě pomáhala těm chudším cestujícím s menší šancí na přežití a až poté se usadila do záchranného člunu číslo 6 i ona. Požadovala, aby mohly pádlovat také ženy. Toto jí ale bylo kapitánem zamítnuto, a Molly mu pohrozila, že ho shodí z lodi.

Molly Braun svou nečekanou účastí na Titanicu proslula svými hrdinskými pokusy vrátit se pro bezmocné pasažéry. Její prorocký sen je dodnes záhadou.

Dalším záhadným pasažérem byl britský novinář William Thomas Stead.

Foto: Wikimedia Commons

William T. Stead

V roce 1886 napsal svůj nový příběh, kdy se uprostřed Atlantiku potápí obrovský parník. A to právě z důvodu srážky a malého počtu záchranných člunů. Příběh děsivě připomíná osud Titanicu. V roce 1892 píše další příběh, kde je na potápějící se lodi, která narazila do ledovce. Jméno kapitána lodi z tohoto příběhu je totožné se skutečným jménem kapitána Titanicu. Když se sám nečekaně na lodi Titanic objevil, při jeho potápění pomohl ženám a dětem a on sám byl naposledy zahlédnut jako úplně klidný, sedící v kuřáckém salonku. Zvláštní je, že jiní tvrdí, že byl spatřen na záchranném člunu. Mezi přeživšími však nebyl a jeho tělo se rovněž nikdy nenašlo.

Loď měla být také prokleta dělníky v docích, kteří na Titanic dali výrobní číslo 390904, které v zrcadlovém odrazu dá slovo NOPOPE, což znamená „Žádný Papež“. Podle katolíků to lodi přineslo smůlu.

V ledové vodě tehdy našlo smrt 1517 lidí. Ani za 100 let, jež od té doby uplynuly, se nepodařilo objasnit všechny záhady té osudné noci.

Ledovec, který poslal údajně nepotopitelný Titanic ke dnu, jako jediný vyfotografoval Čech – Štěpán Řehořek z Dolních Štěpanic u Jilemice na Semilsku. Plavil se totiž na palubě lodi Bremen kolem místa neštěstí 20. dubna, 5 dní po osudné noci.

Zdroje: Wikipedie, Youtube, Titanicworld.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz