Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zkoumání pravosti bible, která vyvrací ukřižování Krista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/ilustrační foto

Bible, která byla v Turecku nalezena, byla udržována v tajnosti. A to od roku 2000. Bible je stará cca 1500 let a Vatikán byl jejím odhalením značně znepokojen.

Článek

V této knize má příběh velmi odlišný přístup. Místo Ježíše byl ukřižován Jidáš a Ježíš vstal do nebe, když byl ještě na živu. Dalším velmi důležitým a odlišným aspektem je, že kniha nepředstavuje Ježíše jako syna Božího, ale pouze jako proroka, který pronesl slovo Boží.

Kniha také nazývá apoštola Pavla podvodníkem , což dělá věci opravdu zajímavými, protože svatý Barnabáš (předpokládaný autor této knihy) byl spolupracovníkem apoštola Pavla. Znamenalo by to, že svatý Barnabáš byl přinucen apoštolem Pavlem napsat o Ježíši jiný příběh? Je těžké to vědět, ale je to zajímavý aspekt, který z biblických událostí staví křesťanství do dobrého světla, ale jiná náboženství, jako je islám, jsou přehlížena.

Bible, která je nalezeným Barnabášovým evangeliem, je vyrobena z volně vázané kůže a je napsána v aramejštině, jazyce Izraele v době Ježíše Krista. Aramejský jazyk byl rodným jazykem Ježíše. Kdysi to byl dokonce běžný jazyk používaný na celém Blízkém východě a ve střední Asii. Používali ho také syrští křesťané v Indii a lidé ve vesnici poblíž Damašku. Stále se také používá při náboženských obřadech křesťanů na Kypru.

Kniha také tvrdí, že Ježíš předpověděl příchod Mohameda.

Text udržuje vizi podobnou islámu, je tedy v rozporu s křesťanským učením v Novém zákoně.

Vatikán měl zakázáno knihu zkoumat. Odhad hodnoty této bible je 7 miliard korun.

Vatikánské úřady proto vyzývají tureckou vládu, aby umožnila jeho odborníkům prozkoumat obsah nalezené knihy.

Barnabáš, narozený na Kypru jako Joseph, byl raným křesťanem a později byl pojmenován apoštol Jeho příběh se objevuje ve Skutcích apoštolů a Pavel se o něm zmiňuje v některých svých epištolách.

Datum, místo a okolnosti jeho smrti jsou historicky neověřitelné. Ale křesťanská tradice uvádí, že byl umučen v Salamis na Kypru.

Někteří odborníci a církevní hodnostáři věří, že jde skutečně o originál psaný Barnabášem.

Zprávy hovoří o tom, že turecká vláda převedla spornou knihu do národopisného muzea v Ankaře v doprovodu policistů.

Šestadvacetistránková starověká verze bible napsaná v aramejštině mimo jiné zobrazuje ikonografické ilustrace ukřižování Ježíše Krista.

Podle agentury Anadolu se k nim dostala informace, že tři podezřelí hledají kupce prastarého rukopisu bible. Údajně za to požadovali 13 milionů dolarů (přes 270 milionů Kč).

Četnictvo následně dané osoby kontaktovalo, načež podezřelí byli chyceni, hned jak dorazili na místo setkání.

Turecko, které leží na pašerácké cestě pro uloupené artefakty v zemích zmítaných konflikty, zejména v Sýrii a Iráku, zintenzivnilo své úsilí v boji proti pašování a během posledních dvou let získalo několik podobných středověkých hebrejských biblí. V roce 2021 byla v turecké provincii Mardin na jihovýchodě zabavena sbírka náboženských písem pokrytých zlatem.

28stránkový v kůži vázaný papyrusový spis, o kterém se předpokládá, že je starý 1500 let, byl předán ministerstvu kultury země.

Úředník z ministerstva kultury řekl pod podmínkou anonymity, že probíhá kontrola rukopisu a že není jasné, zda byl text napsán ve staré hebrejštině nebo aramejštině, která může vypadat podobně.

Turecký ministr kultury a cestovního ruchu Ertugrul Gunay řekl, že kniha by mohla být autentickou verzí evangelia, které bylo potlačováno křesťanskou církví pro jeho silné paralely s islámským pohledem na Ježíše.

Jelikož mezi svatým Barnabášem a sepsáním biblické kopie je asi 500 let, muslimové mohou být zklamáni, když vidí, že tato kopie neobsahuje věci, které by chtěli vidět.

Možná to nemá nic společného s obsahem Barnabášova evangelia.

Profesor teologie Ömer Faruk Harman řekl, že vědecký sken bible může být jediným způsobem, jak odhalit, jak stará ve skutečnosti je. Všichni odborníci, kterým bylo dovoleno knihu analyzovat, tvrdí, že bible je originál.

V květnu tohoto roku se v New Yorku prodala 1100 let stará hebrejská Bible s názvem Codex Sassoon za rekordních 38,1 milionu dolarů. Podle Sotheby's je 792stránkový rukopis považován za nejstarší a nejúplnější hebrejskou Bibli.

Na internetu probíhá obrovská debata o autenticitě této knihy už několik let.

Anketa

Věříte, že je tato kniha skutečně pravá?
Ano
29,4 %
Ne
70,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Zdroje: Al-monitor.com, Historyofyesterday.com, Dailymail.co.uk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz