Hlavní obsah
Zdraví

Co s přetrvávajícím ucpaným nosem? Rychlé a trvalé řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock - Royalty Free Image

ucpaný nos

Článek se zabývá chronickým zvětšením nosních sliznic a jeho řešením. Pokud vám přetrvávají problémy s rýmou a ucpaným nosem, tento článek popisuje jedno z nejideálnějších řešení co do rychlosti a náročnosti zákroku.

Článek

S nastávajícím sychravým a studeným počasím se mnoho lidí potýká s infekty horních dýchacích cest. Zasažené nosní sliznice jsou odulé a brání nám v pohodlném dýchání. Nejčastějším řešením, po kterém sáhneme, je nosní sprej, který na dobu několika hodin zmenší objem nosních sliznic (skořep) a uvolní tak ucpaný nos. Každým rokem však přibývá lidí, kteří nadužívají tohoto léku a opakovanou aplikací již není možno dosáhnout kýženého efektu (tkáň již adekvátně nereaguje na aplikaci nosního spreje). Tito se pak na nosním spreji stávají závislými, jelikož bez něj jsou nosní sliznice tak zvětšené, že dýchání nosem je velmi omezeno, nezřídka i znemožněno.

Nezbývá než invazivní, chirurgické řešení. Standardním řešením je opatrné odstranění přebývající (hypertrofované) tkáně, což však není z lékařského hlediska žádoucí (sliznice vytvářejí vnitřní prostředí v nose, zlepšují dýchání, zvlhčují nasální prostředí atd.). Dalším řešením je snížení objemu skořep (mukotomie) tzv. shaverem, kdy se naříznutím nosní skořepy dostane nástroj na žádané místo ve skořepě a podslizničně odstraní přebývající tkáň. Obě řešení je však nutno podstoupit za celkové anestezie a s následným pobytem v nemocnici. Avšak, nebojte se. Již více než patnáct let existuje v ČR řešení, které více než elegantně řeší daný problém. Jedná se radiofrekvenční zařízení, které díky aplikátoru (sondě), což si můžeme představit jako bipolární nebo monopolární jehlu, pomocí přesně vymezeného výboje uvnitř skořepy vytvoří jizvu (při zachování funkce sliznice) a tím sníží objem hypertrofované tkáně. Samotný zákrok trvá cca 15 minut včetně čekání na působení lokálního anestetika. Pacient jde po tomto výkonu, prováděném v ambulantním prostředí, ihned domů.

A kolik nás to celé bude stát peněz? Jelikož se jedná o nadstandardní výkon, není tento výkon hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Výkon je hrazen jen při hospitalizaci pacienta (většinou se tzv. turbinoplastika dle angl. turbinates - skořepy provádí při potřebě většího chirurgického zásahu - FESS). Můžeme si tedy vybrat: něco málo si připlatím, nebudu hospitalizován v nemocnici a mohu chodit do práce (nehledě na negativní účinky celkové anestezie na lidský organismus), a nebo budu v nemocnici a podstoupím riziko celkové anestezie (které tady vždy je), nehledě na komfort nemocničního prostředí :-). Níže naleznete souhrn PRO a PROTI.

Výhody:

  1. Pod lokální anestezií v místě vpichu oproti celkové anestezii s jejími negativními účinky na organismus (bez hospitalizace), radiofrekvenční výboj zároveň koaguluje (zastavuje krvácení) - nutnost řešit případné krvácení téměř neexistuje.
  2. Není nutná vůbec nebo jen krátká nemocenská (pacient zůstává v pracovním procesu).
  3. Efekt je více než 95%.

Nevýhody:

  1. Pravděpodobně je potřeba úhrada pacientem 1-5 tis. Kč (dle nemocnice a lékaře).

Zeptejte se svého ORL lékaře.

Pozn. aut.: V tomto článku nebyls záměrně použity názvy konkrétních technických řešení či přímo názvy společností nebo jejich výrobků. Dané řešení vyrábí více výrobců na trhu a je tak na lékaři, které konkrétní zařízení si vybere, efekt je velmi podobný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám