Hlavní obsah
Věda

Jaká je úroveň zdravotnictví v ČR?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aleš Somol (PixaBay Free)

Jaká je vlastně úroveň zdravotnictví v České republice? Jsme na tom lépe než ostatní země, nebo si máme na co stěžovat? V této studii se dozvíte, jak ČR dopadla ve srovnání se svými sousedními zeměmi i v porovnání se zeměmi OECD.

Článek

Jaké je vlastně úroveň zdravotnictví v České republice? Poměrně jednoduchá otázka, na kterou však není zcela jednoduchá odpověď. Velmi záleží na úhlu pohledu a především na porovnávaných ukazatelích. V tomto ohledu nám pomáhá fakt, že jsme členem OECD (Organisation for European Economic Co-operation), která sdružuje ekonomicky vyspělé země, které přijaly tržní a demokratické principy. Máme tedy data jednotlivých států (členy OECD je 38 zemí) a můžeme porovnávat jednotlivé údaje a statistiky.

Proč se touto otázkou vůbec zabývat? Zdravotnictví je velmi důležitou oblastí. Již v článku 31 Listiny základních práv a svobod je uvedeno: „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon“. Každý člověk by si měl uvědomovat, že zdraví je to nejdůležitější pro spokojený život a je tedy důležité, jakou úroveň má v zemi, jejíž je občanem nebo ve které žije. Nejen pro prosté občany je tento přehled o jednotlivých zemích důležitý, ale také například pro investory v oblasti zdravotnictví a zdravotní péče, poskytovatele, výrobce zdravotnické techniky, farmaceutické společnosti a mnohé další.

Zdroj dat

Jak již bylo uvedeno v úvodu, OECD, jejíž je Česká republika členem, pravidelně statisticky zkoumá základní ekonomické parametry a důležitá odvětví, mezi něž zdravotnictví samozřejmě patří. Pravidelně zveřejňuje srovnání zemí OECD v různých oblastech včetně úrovně zdravotnictví ve své obsáhlé publikaci nazvané Health at a Glance (OECD Indicators). Aktuální data jsou z roku 2021. Dalším zdrojem dat je evropský statistický úřad – Eurostat, kterému data poskytují jednotlivé národní statistické úřady a nejen ty.

Základní zkoumané ukazatele

OECD stanovila v části „Zdraví obyvatelstva a výkonnost systému zdravotní péče“ základní ukazatele, které určují úroveň zdravotnictví jednotlivých členů. Tyto mají pět základních oblastí, které jsou statisticky zkoumány viz tabulka č. 1. a jsou zpracovány přehledy aktuálního stavu vůči průměru OECD včetně největších posunů v žebříčku zemí v pozitivním i negativním slova smyslu.

Foto: Aleš Somol

Tabulka 1.  Základní zkoumané oblasti a ukazatele

Výsledky

Česká republika je v oblasti „Zdravotního stavu“ ve třech ukazatelích na průměru ostatních zemí OECD, v jednom je ale podprůměrná, a to je ukazatel úmrtnosti, které lze předejít a léčit viz tabulka č. 2. Nutno říct, že v právě posledních zkoumaných letech 2020-2021, měla negativní vliv na první dva ukazatele (délka dožití a úmrtnost, které lze předejít) epidemie Covid-19. Na druhou stranu, epidemie se jak víme nevyhnula ostatním srovnávaným zemím. Jde tak tedy spíše o případně zavádějící srovnání s výsledkem předešlých roků za Českou republiku s těmito inkriminovanými roky 2020-2021 než o srovnání s jinými zeměmi.

Foto: Aleš Somol

Tabulka 2.  Srovnání zemí OECD v oblasti zdravotního stavu. OECD (2023), Health at a Glance 2023; https://doi.org/10.1787/7a7afb35-en.

Pokud se zaměříme na srovnání ukazatele doby dožití obyvatelstva v ČR a sousedních čtyř států, je naše země uprostřed za druhým Německem (80,8 roků) a prvním Rakouskem (83,3 roků) s délkou dožití 77,2 roků. Nejhůře je na tom z těchto pěti států Slovensko.

Další zkoumanou oblastí jsou „Rizikové faktory pro zdraví“ (Risk Factors for Health) viz Tabulka č.3. Zde mají vliv čtyři rizikové faktory (ukazatele), a to prevalence kouření, užívání alkoholu a obezity a znečištění ovzduší (polétavý prach PM2,5 viz obrázek 1).

Foto: Aleš Somol

Obrázek 1.  Polétavý prach PM2,5. Slovníček pojmů. (2023). Čisté nebe. (https://www.cistenebe.cz/)

V prevalenci kouření a obezitě jsme v průměru zemí OECD, což samozřejmě neznamená, že by si tyto oblasti nezasloužily naši pozornost a důraz na zlepšení. Ve dvou dalších ukazatelích jsme ale pod OECD průměrem, a to jsou užívání alkoholu, kde jsme s 11,6 litry alkoholu na osobu nejhorší ze sousedních zemí a v množství polétavého prachu (pod 2,5 μm), což můžeme těžko jako samostatní občané ovlivnit.

Foto: Aleš Somol

Tabulka 3.  Srovnání zemí OECD v oblasti rizikových faktorů pro zdraví. OECD (2023), Health at a Glance 2023; https://doi.org/10.1787/7a7afb35-en.

Jak je to s další zkoumanou oblastí, kterou je dostupnost zdravotní péče (Access to Care) viz tabulka č. 4? Zde asi nepřekvapí, že s ohledem na geografii naší země je pokrytí kritické zdravotní péče 100 % (což je ovšem velmi podobné v ostatních evropských zemích) a i spokojenost občanů s dostupností kvalitní zdravotní péče je v průměru zemí OECD. Kde jsme ale nad průměr jsou další dva ukazatele. V rámci finanční ochrany zdravotní péče, což znamená, kolik procent nákladů na zdravotní péči je hrazenou (předplaceno) v rámci státních výdajů a veřejného zdravotního pojištění, které si každý zaměstnanec (či OSVČ) je povinen hradit dle výše jeho příjmů. Tedy příměji řečeno, jak finančně stabilní je zdravotní systém v dané zemi. Zde jsme s Německem nad průměrem OECD, zbylé tři sousední země jsou v jejím průměru. V posledním z ukazatelů této oblasti je servis zdravotní péče, tedy kolika procentům populace nemohla být poskytnuta zdravotní péče s ohledem na její náklady, vzdálenost nebo čekací dobu (0,3% oproti průměru OECD 2,3%). Slovensko a Polsko jsou zde mírně za průměrem OECD, Německo s Rakouskem jsou na tom velmi podobně jako Česká republika.

Foto: Aleš Somol

Tabulka 4.  Srovnání zemí OECD v oblasti dostupnosti zdravotní péče. OECD (2023), Health at a Glance 2023; https://doi.org/10.1787/7a7afb35-en.

Další oblastí, na kterou se OECD ve svém porovnání zaměřuje, je kvalita zdravotní péče. Zahrnuje nadužívání antibiotik (to je avšak velmi vysoké i v ostatních srovnávaných zemích OECD) a jak je zdravotní péče bezpečná, adekvátní danému onemocnění a klinicky efektivní. Co do účinné preventivní péče se zde poměřuje počet mamografických vyšetření u ženské populace v přepočtu na celkovou ženskou populaci a jako úspěšná sekundární péče se zde poměřuje 30 denní úmrtnost po infarktu myokardu a cévní mozkové příhodě (viz tabulka č. 5). V této oblasti z porovnání se sousedními státy vycházíme poměrně dobře (na průměru OECD), kdy nejlépe je na tom Rakousko s nižší úrovní používání antibiotik (podobně je na tom Německo, které ale zaostává v míře neodůvodněné hospitalizace). Polsko a Slovensko je na tom pak hůře hned v několika částech tohoto srovnání.

Foto: Aleš Somol

Tabulka 5.  Srovnání zemí OECD v oblasti kvality zdravotní péče. OECD (2023), Health at a Glance 2023; https://doi.org/10.1787/7a7afb35-en.

Poslední oblastí je kapacita a prostředky zdravotní péče (viz tabulka č. 6). Zde můžeme nalézt přímou úměru ve finančních prostředcích, které jsou vynakládány na zdravotní péči (počet nemocnic, personálu apod.) s lepšími výsledky, avšak neplatí, že jen výše vynaložených prostředků nám zajistí lepší a efektivní zdravotní péči. V této oblasti se zkoumají finanční prostředky vynaložené na zdravotnictví na osobu (v přepočtu na paritu kupní síly) a jako poměr vůči HDP. Také se porovnávají počty zdravotního personálu (sestry, lékaři) a počet nemocničních lůžek, vše na 1000 obyvatel země.

Zde ve srovnání sousedních zemí jsme někde uprostřed, Německo a Rakousko jsou na tom v několika ohledech lépe, ale ČR je v závěsu před Polskem a Slovenskem, a to především ve finančních prostředcích vynaložených na zdravotnictví.

Foto: Aleš Somol

Tabulka 6.  Srovnání zemí OECD v oblasti kapacity a prostředků na zdravotní péči. OECD (2023), Health at a Glance 2023; https://doi.org/10.1787/7a7afb35-en.

Konečné výsledky srovnání ČR a jejích sousedních států v pěti zkoumaných oblastech můžete nalézt v grafu č. 1. Pro zjednodušení srovnání jsem jednotlivé části jednotlivých oblastí, kde jsme nad průměrem OECD, ohodnotil dvěma body, průměr jedním bodem a podprůměr nula body.

Foto: Aleš Somol

Graf 1.  Výsledky srovnání ČR a sousedících zemí v porovnání ukazatelů OECD úrovně zdravotní péče.

Žebříček vítězů tohoto srovnání poměrně nepřekvapivě vede Rakousko, které je s 30 body ve srovnání úrovně zdravotnictví mezi ČR a jejích sousedících států nejvýše následováno Německem, Českou republikou, Slovenskem a Polskem. Pokud budeme brát v úvahu historické vlivy, především změnu z centrálně řízené ekonomiky na ekonomiku tržní po roce 1989 a stálé „dobíhání“ západních ekonomik v mnoha dalších oblastech, nevedeme si mezi postkomunistickými státy zase tak špatně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám