Článek
Když brambory nejsou jen přílohou
Vařené brambory jsou stálicí na našich stolech. Ať už jako příloha, základ salátu nebo samostatné jídlo s tvarohem a pažitkou, málokterá česká rodina si je nedovede představit ve svém jídelníčku. Jsou přirozeně bezlepkové, dobře stravitelné a pokud se připraví správně, jsou i výživově hodnotné.
Jenže – kdo má čas čekat, až se brambory v osolené vodě pozvolna uvaří? Obzvlášť ve všední den, kdy se mezi prací, školou a úkoly počítá každá minuta. Přesně tohle mě kdysi přimělo hledat způsoby, jak si u vaření pomoci – a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé kuchyně.
Trik se lžičkou másla: starý dobrý nápad
Možná vás to překvapí, ale jeden z nejúčinnějších triků, jak urychlit vaření brambor, je přidat do vody malý kousek másla nebo tuku. Stačí půl lžičky a voda začne rychleji vřít a držet teplotu, což zkracuje dobu varu klidně o několik minut. Máslo navíc zabrání pěnění vody, což oceníte hlavně u starších typů sporáků.
Zajímavé je, že tento jednoduchý fígl znaly už naše babičky. Dříve, když se vařilo na kamnech a každé polínko mělo svou cenu, byly podobné úspory samozřejmostí. Dnes to možná zní jako drobnost, ale v součtu dnů a týdnů vám tento trik ušetří nejen čas, ale i energii.
Zachovejte vitamíny i chuť
Při vaření brambor je dobré myslet i na zachování jejich nutričních hodnot. Brambory obsahují vitamín C, vitaminy skupiny B a cenné minerály jako draslík nebo hořčík. Čím delší a intenzivnější var, tím více těchto látek se ztrácí. Proto doporučuji vařit je se slupkou a ideálně v menším množství vody – nebo ještě lépe v páře.
Pokud máte doma parní hrnec nebo napařovací vložku do hrnce, zkuste brambory připravit tímto způsobem. Chuťově jsou výborné, nejsou vodnaté a zachovají si maximum vitamínů. A pokud je navíc předem ponoříte na deset minut do teplé vody, zkrátí se doba napařování až o třetinu.
Když vaří zkušenost
Někdy mám pocit, že ty nejlepší triky v kuchyni nevznikly v laboratoři ani na kurzech vaření, ale u dřevěného stolu se lžící v ruce. A právě tam jsem se naučila, že i tak obyčejná věc jako vaření brambor může být malým uměním. S trochou pozornosti, starým trikem s máslem a špetkou kuchařské intuice dokážeme i z obyčejných brambor udělat poctivé, rychlé a zdravé jídlo.
Zdroje:
Autorský článek / Vlastní zkušenost
www.epicurious.com - https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-boil-potatoes-faster-article