Hlavní obsah
Móda a trendy

Jak nosit snubní a zásnubní prsten?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Špinarová

Jak nosit snubní a zásnubní prsten?

Zásnubní prsten i snubní prstýnky se obvykle nosí na levém prostředníčku. Po svatbě proto musí každá žena vyřešit, jak bude oba kroužky s významnou symbolikou nosit. Kam navléknout zásnubní prsten, když je místo na prsteníčku již obsazené?

Článek

Kde nosit snubní a zásnubní prsten?

Svatba a zásnuby se pojí s mnoha tradicemi. Výjimkou není ani nošení prstýnků, které se řídí podle jasných zvyklostí. Záleží jen na vás, jestli je budete následovat. Jak nosit snubní a zásnubní prsten?

Foto: Alena Špinarová Tiami

Snubní prsteny

Kam se navléká zásnubní prsten?

Zásnubní prsten s sebou nese silnou symboliku lásky a oddanosti. Tento významný šperk je nedílnou součástí aktu žádosti o ruku. Muž ho navlékne své vyvolené na prst, pokud souhlasí s jeho nabídkou sňatku. Na který prst ale patří?

V Česku se zásnubní prsten tradičně nosí na levém prsteníčku. Není to tak ale všude na světě. V Německu nebo Polsku například zásnubní prsten běžně zdobí prsteníček na pravé ruce. Je tedy na vás, jestli se rozhodnete držet tradice, nebo budete chtít pravidla porušit. Ať už se rozhodnete jakkoliv, musíte si předem rozmyslet, kam kroužek umístíte. Od toho se totiž odvíjí velikost prstenu.

Chcete svou partnerku žádostí o ruku překvapit a nevíte, na jakém prstu bude důkaz vaší lásky nosit? V takovém případě určitě vsaďte na jistotu a vyberte prsten, který velikostně padne na levý prsteníček.

Foto: Alena Špinarová

Snubní prsteny

Chcete, aby zásnubní i snubní prsteny vydržely po celý život? Vsaďte na kombinaci zlatých prstenů s laboratorními diamanty, které jsou šetrné k přírodě i vaší peněžence. Navíc je můžete nosit každý den, aniž by se opotřebily.

Kam se navlékají snubní prsteny?

Zatímco zásnubní prsten zdobí jen budoucí nevěstu, snubní prsteny jsou vždy v páru. Vyjadřují nekonečnou lásku a slib věrnosti. A po celý život mají zamilovaným připomínat jejich jedinečné pouto.

Snubní prsteny si čerství novomanželé vymění při svatebním obřadu, poté co oba řeknou své ano. A kam si prstýnky navléknout? V Česku je zvykem nosit snubní prsten na levém prsteníčku. Tato zvyklost sahá až ke starým Egypťanům, kteří věřili na „žílu lásky“. Ta má prý spojovat levý prsteníček se srdcem, a tak je prsteníček s prstenem nejbližší k orgánu lásky.

Foto: Alena Špinarová Tiami

zásnubní prsteny

Podobně jako zásnubní prsten, ani snubní prsteny nenosí všechny národy na stejném prstě. V Německu, Polsku nebo Řecku si zvykli nosit snubní prsteny na prsteníčku pravé ruky. Ani vy se tak nemusíte striktně držet zajetých kolejí a klidně se zahraničními zvyky inspirovat.

Kdy prsteny na levém prostředníčku vyměnit?

Svatba by se měla konat do roka a do dne od zásnub. Po jednom roce tak ženě k zásnubnímu prstenu přibude ještě prsten snubní. Ten se však podle tradice nosí rovněž na levém prsteníčku, a měl by tak zásnubní prsten vystřídat.

Výměna prstenu na levém prostředníčku by měla proběhnout v den svatby. Před obřadem by si budoucí nevěsta měla zásnubní prsten sundat nebo přemístit na jiný prst, aby uvolnila místo pro snubní prsten.

Foto: Alena Špinarová

snubní prsteny od TIAMI

Jak nosit snubní a zásnubní prsten po svatbě?

Dva prsteny, ale jen jeden levý prsteníček. Jak tuto situaci vyřešit? Možností je hned několik.

1.    Noste oba prsteny na levém prsteníčku

Na levém prsteníčku je místa dost. Pokud k sobě oba šperky ladí, nebojte se je nosit oba na levém prsteníčku. Tato varianta je ideální, pokud je jeden z prstenů jemnější a druhý masivnější. Budou se tak krásně doplňovat.

A jaké pořadí prstýnků zvolit? Snubní prsten by měl být na prstu níže, blíže k srdci. Na obřad si zásnubní prsten sundejte a vraťte ho na prst až po skončení obřadu.

2.    Využijte oba prsteníčky

Jestli vám k sobě prsteny neladí, nezoufejte. Váš milovaný zásnubní prsten nemusí odpočívat v klenotnici. Rozhodně neuděláte chybu, když ho z levého prsteníčku přendáte na pravý. Koneckonců v některých zemích je to dokonce zvykem. Své dva významné prstýnky tak bez obav můžete nosit oba, jen každý na jiné ruce.

3.    Navlékněte zásnubní prsten na řetízek

Některé ženy volí kreativní způsob, jak mít oba kroužky stále při sobě. Zásnubní prsten nosí na krku jako přívěsek. Stačí si jen dokoupit zlatý řetízek a prsten na něj navléknout. Vznikne tak nový, originální šperk, který bude mít stále blízko vašemu srdci.

4.    Vyberte pro zásnubní prsten jiný prst

Běžnou praxí je nosit snubní prsten na levém prsteníčku a zásnubní na jiném prstu levé ruky. Ideálně na prostředníček, protože ukazováček symbolizuje touhu po moci. Pokud byl však prsten původně určený pro prostředníček, narazíte pravděpodobně na problém s velikostí.

Foto: Alena Špinarová Tiami

snubní prsteny

Co dělat, když velikost nesedí?

Chcete nosit zásnubní prsten na jiném prstu, než pro který byl určený? Pak se může stát, že vám nebude sedět velikost, která původně odpovídala levému prostředníčku. Nemusíte se bát, že byste svůj zásnubní prsten už nikdy nemohla nosit. Velikost prstenu lze docela jednoduše upravit. Stačí prsten donést ke šperkaři, který vám ho zmenší nebo zvětší na požadovanou velikost. Pokud byste se však do úprav nechtěli pouštět, stále je tu varianta s prstenem jako přívěskem na řetízku.

Zásnubní a snubní prsteny s lab-grown diamantem

Zásnubní prsten i snubní prstýnky jsou důkazem lásky, která trvá celý život. A proto by měly opravdu celý život vydržet. Prsteny kombinující zlato a laboratorní diamanty, které jsou udržitelnou alternativou k těženým drahokamům.

Díky kvalitě materiálů a preciznosti zpracování nemusíte prsteny nikdy sundávat. Mohou být stále s vámi, a přesto nikdy nepřestanou zářit. Výběrem snubních prstenů s lab-grown diamanty stvrdíte nejen lásku k sobě navzájem, ale i lásku k přírodě.

Foto: Alena Špinarová

Jak se nosí snubní a zásnubní prsten

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz