Hlavní obsah

Péče o diamantové šperky – Víte jak na to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Špinarová

Jak se starat o diamantové šperky?

Jak se starat o diamantové šperky? Péče o šperky není složitá, zejména díky vlastnostem diamantu a zlata. Diamant jako nejtvrdší nerost nepoškrábete, stahuje na sebe ale mastnotu. Rozhodně svůj prsten s diamantem při umývání nádobí nesundávejte.

Článek

Diamantové šperky jsou fenoménem již po staletí a nehrozí, že by vyšly z módy. Dnes hraje u zákazníků po celém světě důležitou roli udržitelnost. Lab-grown diamanty jsou žhavým trendem současnosti i budoucnosti. Jak pečovat o diamantové šperky?

Řekněte ano udržitelnosti

Jen málokterý doplněk budí takovou pozornost a obdiv jako klenoty zdobené nejtvrdšími nerosty na světě – diamanty. Odpradávna jsou diamanty považovány za neotřesitelný symbol luxusu, bohatství a také vynikajícího vkusu. Je skvělé, že díky moderním technologiím můžeme dnes k výše zmíněným vlastnostem přidat ještě aspekt udržitelnosti. Lab-grown diamanty vytvořené sofistikovanými metodami v laboratoři jsou výbornou volbou pro všechny milovníky luxusních šperků, kterým zároveň záleží na životním prostředí. Na rozdíl od těžených diamantů u nich odpadají ekologická i morální rizika spojená s hlubinnou těžbou. Svými optickými, chemickými i fyzikálními vlastnostmi jsou ovšem těžené i laboratorní diamanty naprosto identické. Z toho důvodu má péče o šperky s diamantem obou typů stejné zásady.

Foto: Alena Špinarová

laboratorní diamanty

Péče o diamantové šperky je velmi snadná

Vzhledem k tomu, že je diamant nejtvrdším známým nerostem na planetě Zemi, je velmi těžké jej poničit nebo poškrábat. Vhodné je tedy vsazování lab-grown diamantů do  žlutého, bílého, nebo růžového zlata. Navíc oproti jiným kovům, jako je stříbro, kobalt, nikl či chrom, se alergie na zlato objevuje opravdu výjimečně. Bát se nemusíte ani zčernání, které se vlivem působení oxidace, chemikálií a dalších vnějších faktorů objevuje u stříbrných předmětů.

Prsteny, náramky, náušnice i přívěsky tak můžete zcela bez obav nosit při běžných aktivitách každý den. Výjimkou není ani sportování – ostatně úspěšná česká tenistka Barbora Strýcová nesundává svůj tenisový náramek a náušnice ani na tréninky či zápasy. Pokud se ovšem chystáte například k extrémním sportům či jiným neobvyklým aktivitám, je samozřejmě na místě zvážit, zda šperk přeci jen raději nesundat.

Foto: Alena Špinarová Tiami

lab-grown diamant

V případě zlatých diamantových šperků se tedy mechanického poškození při běžném nošení nemusíte prakticky obávat. Jedinou komplikací je fakt, že diamanty přitahují mastnotu, která je součástí většiny kosmetických produktů jako krémy či laky na vlasy. Recept, jak diamant zbavit mastnoty, je ovšem naprosto jednoduchý: jednou za čas jej vyčistěte prostředkem, který obsahuje odmašťovací přísady. Pro mytí prstenu tak dokonce postačí, když umyjete nádobí ve dřezu. Prostředky na mytí nádobí totiž zpravidla obsahují ingredience, které zbavují mastnoty. Jiné typy šperků pak můžete vyčistit mechanicky, například hadříkem s odmašťovacím prostředkem. Jestliže patříte mezi ty, kdo nosí jedny náušnice anebo s nimi i spíte, pravidelně je zbavujte nečistot a kožního mazu, které se na nich při delším nošení zachytávají.

Foto: Alena Špinarová TIAMI

lab-grown diamanty

Nechte to na profesionálech

Především pokud své oblíbené diamantové klenoty nosíte na denní bázi, doporučujeme vám nechat je zhruba jednou za rok zkontrolovat a vyčistit přímo ve zlatnictví. Pomocí šperkařské lupy a dalších profesionálních přístrojů se zkontroluje usazení i stav diamantů a váš šperk se vyčistí pomocí ultrazvuku. U šperků, které jsou rhodiované (chráněné na povrchu tenkou vrstvou rhodia), je ideální pokovení provádět opakovaně zhruba každé dva roky. Dopřejte tedy vašim šperkům náležitou péči, ony se vám odmění leskem a obdivem okolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz