Hlavní obsah
Prezidentské volby

Česká media selhávají, nekladou generálovi Pavlovi důležité otázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TV Nova

V těchto týdnech jsme svědky masívního selhání velké části českých médií. Namísto věcného a nezaujatého popisu prezidentských voleb se řada mediálních titulů změnila na aktivisty, nepokrytě fandící Petrovi Pavlovi.

Článek

Ať již se jedná o nekritické zbožňování jako v případě Forum 24, úsměvně přicmrndávací rozhovory s členy generálova týmu na téma „proč je váš protikandidát a jeho tým tak špatní“ (Deník N) anebo nedobrý výkon moderátora Martina Řezníčka při debatě kandidátů na České televizi. Je to zvýraznění a hypertrofování dlouhodobějšího trendu na českém mediálním trhu, totiž přeměna řady novinářů spíše v aktivistické hráče, jejíž logickým důsledkem je pak pokračující ztráta důvěry a kredibility médií u velké části českých konzumentů zpravodajství.

Připomeňme si, jaká je původní úloha médií: věcně a nezaujatě hájit slabé proti mocným a kriticky zkoumat výkon politické, úřednické, soudní atd. moci. To v případě referování o aktuálním prezidentském duelu z českých médií splňuje jen málokdo. A to i navzdory skutečnosti, že znát názory a preference Petra Pavla na věci veřejné je v tuto chvíli klíčové.

Zatímco Pavlův protikandidát Andrej Babiš a jeho průšvihy jsou proklepnuté odzdola nahoru a zleva zprava, v případě generála podobný servis médií nemáme. Naopak z médií znějí na Pavla oslavné a servilní chóry, což je nezajímavé a nepřínosné. Z řady důležitých dotazů, které se čeští novináři bojí pokládat Petrovi Pavlovi, vybíráme následující:

  • Proč jste ohledně svého vstupu do KSČ a náplně svého komunistického rozvědčického kurzu nemluvil pravdu?
  • Jaká je skutečná úloha zákulisního hráče Petr Koláře ve vaší kandidatuře a jaké jsou jeho zájmy v českém průmyslu? Opravdu jste jeho druhý pokus prosadit svého kandidáta na Hrad?
  • Proč se obklopujete některými lidmi s divnou pověstí (například ex-gay pornoherec Jakub Janda z kontroverzní neziskovky Evropské hodnoty)?
  • Budete si v případě vítězství brát tyto lidi na Hrad?
  • Do vaší kampaně poslala objemné finanční částky řada vlivných a bohatých lidí Česka. Jste jim zavázán? Jak budete rozhodovat o podpisu případného zákona, který by poškodil jejich byznys?
  • Koho budete jmenovat na uvolněná místa Ústavního soudu a podle jakých kritérií budete nové soudce budete vybírat?
  • Rád mluvíte o většinovém názoru v Evropské unii. Jak budete reagovat, rozhodovat, pokud tento většinový názor v EU bude v rozporu se zájmy České republiky?
  • Souhlasíte s názorem, že základem demokracie je svoboda projevu, a s pasáží v české ústavě, že jakákoliv cenzura je nepřípustná a že svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny?
  • Jak by měli být politici a státní úředníci podle vašeho názoru postihováni za šíření dezinformací?
  • Jaký je váš vztah k V4 a jak toto uskupení může prosazovat zájmy ČR?
  • Souhlasíte s přesunem české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz