Hlavní obsah
Umění a zábava

Česká televize vyrobila intimní portrét Jitky Molavcové, cyklus o StB nebo o stopách Járy Cimrmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Česká televize

Zajímavý pelmel sólových dokumentů a cyklů připravila v další várce Česká televize pro vysílání během jara 2023 a pro následující měsíce. Na své si přijdou příznivci historických a válečných témat, portrétů slavných osobností i cestopisů.

Článek

Ze široké nabídky dokumentárních titulů, které vznikají i navzdory složité finanční situaci Kavčích hor, nabízíme subjektivně nejzajímavější lákadla z letošní nabídky ČT (datum premiéry u titulů, které stanice pošle do vysílání na jaře nebo již nasadila):

  • Příběhy starých hospod. Osmidílný cyklus režiséra Jakuba Wehrenberga o legendárních lokálech v Čechách, ve Slezsku a na Moravě. Průvodcem je herec Josef Polášek. Premiéra 11. ledna.
  • Stopy Járy Cimrmana. Šestidílná série o místech, která nějak připomínají fiktivního velikána Járy Cimrmana. Pořadem provází herec Miroslav Táborský.
  • Klaunka (foto). Intimní portrét Jitky Molavcové, herečky Semaforu a souputnice Jiřího Suchého v režii Olgy Sommerové (rovněž scénář). Kreativní produkce Alena Müllerová.
  • Léto s Jaromírem Hanzlíkem. Bilanční film k pětasedmdesátinám Jaromíra Hanzlíka (Romance pro křídlovku, Kočár do Vídně, Slavnosti sněženek, Postřižiny, Sanitka, Dynastie Nováků, Plechová kavalerie atd. atd.). Premiéra 11. února.
  • StB: Přísně tajné. Dvacetidílný česko-slovenský projekt, mapující metody, historii i zákulisí komunistické zločinecké organizace StB. Autoři projektu Tibor Búza, Fedor Blaščák, premiéra 6. března.
  • V exekuci. Šestidílný cyklus o nebezpečném fenoménu exekucí. Kreativní producentka Kateřina Ondřejková, premiéra 1. března.
  • Zapomenutý atentát. Splacený filmový dluh jedné z nejvýznamnějších akcí českého odboje v Protektorátu během druhé světové války. Scénář a režie Pavel Jirásek.
  • Radola Gajda, generál na odstřel. Dokumentární film o Radolovi Gajdovi, jednoho z nejnadanějších generálů První republiky. Režie Zdeněk Všelicha, scénář Jan Sedmidubský.
  • Mengele mi říkal prosím. Dokumentární film o neuvěřitelném příběhu Artura Radvanského, který přežil šest německých koncentráků a v Osvětimi se ocitl několik let v roli osobního sluhy nechvalně známého doktora a zločince Mengeleho.
  • Skrýše a útěky Ladislava Fukse. dokumentární snímek o autorovi Spalovače mrtvol a dalších brilantních próz. Scénář Jan Poláček a Pavel Dražan.
  • Ivan - Král tří akordů. portrét významného českého hudebníka Ivana Krále, který si zahrál s Iggy Popem nebo s Patti Smith Group a po roce 1989 se intenzivně zúčastnil dění v české populární hudbě. Režie Šimon Šafránek.
  • Hana Podolská. Dokumentární film o legendě české módy za První republiky. Režie Karel Greif. Premiéra 8. března.
  • Eduard Štorch, lovec mamutů. Dokument o spisovateli legendárních Lovců mamutů, učiteli a archeologovi.
  • Good Old Czechs. Film vypráví příběh československých letců Františka Fajtla a Filipa Jánského, kteří v řadách RAF bojovali proti německým okupantům československé vlasti. Scénář a režie Tomáš Bojar.

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jitka Molavcová
Jaromír Hanzlík
Olga Sommerová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz