Hlavní obsah
Aktuální dění

Česká televize začala hledat nového ředitele, Dvořák je pravděpodobným kandidátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aleš Borovan/Borovan.cz

Výběr nového ředitele České televize odstartoval. Jak již bylo oznámeno předem, Rada ČT ve středu 15. února vyhlásila příslušné výběrové řízení.

Článek

Uzavírka přihlášek nastane 17. dubna, zasílat se mají na sekretariát Rady ČT. O dva dny později bude zveřejněn seznam kandidátů. Následně pak 17. května proběhne hlasování o zúžení počtu uchazečů na 5 kandidátů, kteří postoupí do závěrečného kola. Volit by se mělo 7. června.

Současnému řediteli Petrovi Dvořákovi (nyní 2. mandát) vyprší období v září. Zatím to veřejně nedeklaroval, ale má se za to, že bude mít zájem i o 3. mandát. Vše bude záviset na tom, jak si podporu dohodne mezi poslanci politických stran, kteří volí Radu ČT. Funkční období (staro)nového ředitele ČT bude trvat od října 2023 do září 2029. Dvořák řídí ČT od podzimu 2011.

Do procesu volby ředitele ČT vstupují aktuální snahy vládní koalice, zejména hnutí STAN, zanořeného do korupčního skandálu (viz text zde), která se snaží na sílu protlačit legislativním procesem kontroverzní novelu zákona o České televizi. Ta umožní vládním stranám, v případě schválení, navolit si své radní do Rady ČT a tím pádem zvolit si i „svého“ ředitele Kavčích hor. Novela tak představuje vážnou hrozbu pro nezávislost České televize.

Navrhovaná legislativní změna počítá s rozšířením členů Rady ČT z 15 na 18 a změnou způsobu volby. Z celkového počtu radních by nově 12 volili poslanci a 6 Senát, ve kterém má vládní koalici výraznou převahu. To by vládě umožnilo navolit si další „své“ radní. Naposledy si vládní koalice navolila 5 „svých“ radních ČT (z aktuálních 15) loni v červnu.

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz