Hlavní obsah
Obchod a průmysl

E-shop s počítači a elektronikou CZC.cz poklesl o více než 600 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CZC.cz
Článek

Velký online obchod s počítači a elektronikou CZC.cz, který je od loňského podzimu ovládán polským Allegrem, v uplynulém fiskálním roce 2021/2022 (skončil v březnu) po přechozích růstech vykázal pokles ekonomického výkonu. Je to z další známka ochlazování tuzemského e-commerce trhu.

Provozní firma CZC.cz za uplynulý fiskál utržila 5,32 miliardy korun. V meziročním srovnání to je o 633 milionů méně. Na zahraniční operace připadlo z celkové částky tržeb 8 procent, o rok dříve to bylo 4,9 procenta. Čistý zisk ve výši 43 milionů z předchozího období se následně překlopil ve ztrátu 27 milionů. Odpisy byly na úrovni 47 milionů korun. „Dopad na provozní výsledek v souvislosti s daňovou kontrolou představuje částku 25,3 milionu korun zhoršení výsledku.“ Vzhledem k uvedeným číslům museli majitelé do CZC.cz v období 2021/2022 nasypat ze svého 120 milionů.

E-shop ve sledovaném období obsloužil téměř 700 tisíc unikátních zákazníků. „Celkově jsme v minulém fiskálním roce odbavili cca 1,4 milionu objednávek (2020/2021 - 1,7 milionu objednávek). Nejlepší výsledky měly kategorie počítačů, kde došlo k meziročnímu růstu 6 procent. Dalším rostoucím segmentem byl Smart, který představuje zejména produkty pro chytrou domácnost, který zaznamenal 14 procent meziroční růst, a dále segment CZC.Lab, který nabízí na míru vybrané položky z kategorií jako jsou pochutiny, kosmetika, komiksy nebo herní doplňky, který meziročně rostl o 25 procent,“ uvedla společnost ve výroční zprávě. Naopak klesaly segmenty GSM, komponenty a TV.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz