Hlavní obsah
Aktuální dění

Ministr Balaš rozdmýchává dezinformační štvanice proti učitelům. Dává špatný příklad dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Vláda ČR

Sotva lidskoprávní aktivisté zajásali, když vláda konečně vykopla zmocněnce Michala Klímu, přezdívaného „vrchní cenzor“, už je tu další politická figurka, která rozfoukává paranoidní dezinformační štvanice. Paradoxně mezi učitelským stavem.

Článek

Zarážející je, že tou figurkou je ministr školství Vladimír Balaš (na fotce vlevo), nominovaný za STAN (aktuálně ponořené do korupční kauzy Dozimetr). Ten v rozhovoru pro Aktuálně.cz (viz zde) prohlásil neuvěřitelnou větu: „Jestli (učitel, pozn. aut.) nedokáže rozpoznat dezinformaci nebo lež od informace založené na faktech, nemá co dělat ve škole.“ Balaš tak reagoval na dopis ředitele základní školy Petra Vrány Troubek. Ten se v dopise ministra ptal, kdo rozhoduje, co je pravda, a zda v Česku vznikne orwellovské ministerstvo pravdy.

Tak moment: v tuto chvíli nemáme po ruce žádnou definice, co je to dezinformace. Tvrdí to renomovaní právníci, potvrdil to i nebohý Klíma. Pokud se Balaš tváří, že nějakou definici dezinformace má v kapse, tak lže. A logicky, pokud něco není definováno, tak se to velmi špatně rozpoznává. Takže parafrázujme: jestliže ministr školství Balaš neví, že se zatím neví, co je to dezinformace, tak na ministerstvu školství opravdu nemá co dělat.

Z dopisu pana Vrány citujeme: „Pod rouškou boje s dezinformacemi je nám stále více podsouvána jediná pravda. Tyto snahy stále nápadněji připomínají indoktrinaci, jeden z typických projevů totality. V této souvislosti mě napadá spousta otázek: Kdo bude rozhodovat o tom, co je pravda? Je to vládní zmocněnec pro média a dezinformace? Je jím nějaký facebookový cenzor? Blížíme se k vzniku orwellovského Ministerstva pravdy?“ (celé zde).

Dopis pana ředitele přesně sedí. Zvláště za situace, kdy se lhaní a šíření nepravd dotýká nejvyšších vládních míst. Připomeňme například skandální případ ministryně Heleny Langšádlové (TOP09), která se musela kvůli šíření nepravd o Alianci pro rodinu omlouvat (viz zde). Anebo si připomeňme obří dezinformace, které státní orgány šířily během covidu. Pan Vrána má tedy pravdu. Kritický odstup a nejvyšší opatrnost je rozumný postoj. Takový ředitel ZŠ, který nenaskakuje na propagandu momentálního establishmentu a používá kritický rozum, je zlatý a bezpochyby člověk na svém místě. Ale namísto, aby Balaš Vránu pochválil, vypadne z jeho úst nehorázný výrok. Omluví se pan Balaš panu Vránovi? Měl by.

Mít ve vládě a v citlivém resortu školství zmateného, útočného a v realitě se neorientujícího ministra, který rozdmýchává paranoidní hon na dezinformace, je nepochybně špatně a jasný signál selhání v nejvyšší exekutivě. Balaš je zralý na výměnu. Smutné je, že premiér Petr Fiala (vpravo) si tuto věc buď neuvědomuje a pokud uvědomuje, bojí se konat, aby nepopudil koaliční STAN. A tak tady máme v plné parádě ministra školství, který útočí na přemýšlející a zdravě kritické učitele (jen takový může dětem něco předat), a před zraky stovek tisíc školáků pronáší zarážející bludy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz