Hlavní obsah
Názory a úvahy

Návrh volebních změn: máme ve vládě totální ufony?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ministerstvo vnitra čr

Návrh změn volebního procesu, se kterým aktuálně přišel kabinet Petra Fialy, je tak špatný, že není na místě mluvit o obvyklé vládní hlouposti a odtrženosti od reality. Bavme se spíše o možném zlém záměru.

Článek

Pokud něco ve výkonu demokratického systému v České republice funguje, tak jsou to volby. Jsou jasné, transparentní, důvěryhodné, přehledné, nikdo jejich proces vážněji nezpochybňuje a hlavně, jejich výsledky se dozvíme v řádu několika hodin. Což je při pohledu například na Spojené státy, jejichž volby v posledních letech doprovází několikatýdenní chaos a vážné podezření z neférovosti, naprosto famózní výkon. Do toho všeho se Fialova vláda rozhodla hodit vidle. Volby v Česku fungují, holenkové? Tak my vám to zkazíme.

Podle čerstvého návrhu Fialovy vlády, konkrétně ministerstva vnitra Víta Rakušana, by se doposud dvoudenní volby měly konat pouze v jeden den, v pátek (nový zákon o správě voleb). Jinými slovy, šanci odvolit bude mít reálně méně lidí. Zdůvodnění je úsměvně a protivně lokajské: Česko je poslední zemí v EU, které má dvoudenní volby. No a? Co je to za obskurní důvod? Znamená to, že když v Německu nebo ve Francii bude v módě exkrement na hlavě, tak si premiér Fiala příslušnou věc na hlavu hned nainstaluje?

Druhým zlem, kterým vládní potentáti (opět hlavně Rakušan) hrozí občanům, jsou korespondenční volby. Korespondenční volby jsou věc, která z amerických voleb udělala frašku, chaos a nedůvěryhodný proces, náchylný k podvodům a šméčkům. Proč se Fialova vláda tuto nefunkční pitomost implementovat do českého funkčního systému? Proč jí záleží na tom, aby z českého volebního systému stala komedie, ve které čekáte několik týdnů jen na prosté sečtení hlasů?

V nových vládních nápadech ohledně voleb naopak nápadně chybí řešení reálných slabých míst a problémů, o kterých víme a které ukázalo podivné vyřazení kandidáta Karla Janečka z prezidentských voleb. To znamená způsob sběru a hlavně ověřování podpisů občanů pro jednotlivé kandidáty. Shrnuto: Fialova vláda řeší problém, který neexistuje, a neřeší, který reálně existuje. Přesně takto vlády fungovat nemají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz