Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nebezpečná novela, která vládní koalici umožní ovládnout Českou televizi, jde do třetího čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká televize

Aktuální vládní koalice (ODS, STAN, TOP09, Piráti a KDU-ČSL) je jen pár kroků od schválení legislativních změn, které jí umetou cestu k ovládnutí veřejnoprávní České televize.

Článek

Je to jedna z nejvážnějších hrozeb pro nezávislost Kavčích hor na vládní moci od roku 1989. Ve středu 22. února bude poslanecká sněmovna projednávat novelu zákona o České televizi a novelu zákona o Českém rozhlasu. Pozornost je upřena zejména na kontroverzní vládní návrh, týkající se ČT. Ten opozice označuje jako účelový. Podezření budí nejen povaha změn (viz níže), ale i spěch, s jakým je novela zákona o ČT projednávána a kdy má začít platit. V červnu se totiž bude volit nový ředitel Kavčích hor. Ten je volen radními, které zase volí poslanci. Vládní koalice evidentně pospíchá, aby novela vstoupila v platnost ještě před touto ředitelskou volbou.

Novela počítá s rozšířením členů Rady ČT z 15 na 18 a změnou způsobu volby. Vládní politici zatím uspokojivě nevysvětlili, proč se počet radních má navýšit zrovna o 3 lidi a proč se má vůbec navýšit. Z celkového počtu radních by nově 12 volili poslanci a 6 Senát, ve kterém má vládní koalici výraznou převahu. To by vládě umožnilo navolit si další „své“ radní. Naposledy si vládní koalice navolila 5 „svých“ radních ČT (z aktuálních 15) loni v červnu, stalo se tak kontroverzní veřejnou volbou.

Jednou z mála pozitivních změn v novele je stanovení, že kandidáty na radní navrhují „právnické osoby, od jejichž vzniku uplynulo v době podání návrhu alespoň 10 let“. Vyloučí se tak návrh od účelově založených spolků.

Pokud by byla novela v tomto znění schválena a vládním stranám by se povedlo navolit dostatek svých radních ČT (senát by nově zvolil 3, sněmovna letos bude volit 3 plus výše uvedených 5=většina z 18, potřebná k volbě ředitele ČT), vládní koalice by měla volnou cestu k prosazení vlastního ředitele České televize. A tím pádem k získání moci na Kavkami.

Zarážející je, že k těmto změnám, které mohou mít fatální dopad na veřejnoprávní televizi, mlčí dlouhodobí „strážci“ nezávislosti ČT jako například spolek Milion chvilek pro demokracii nebo Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu. Kupodivu zticha jsou i redaktoři zpravodajství ČT, kteří v minulosti při politických tlacích neváhali sáhnout až ke „spacákové“ stávce.

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz