Hlavní obsah

Nora Fridrichová na přátelské momentce s „vládním bojovníkem proti dezinfo“. V pořádku, tvrdí ČT

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FB Nory Fridrichové

Čerstvý vládní koordinátor strategické komunikace, plukovník Otakar Foltýn (druhý zleva), se jen pár dní po nástupu do funkce ocitl ve zvláštní situaci. Nechal se vyfotit v blízké chvíli se známou novinářkou České televize Norou Fridrichovou.

Článek

Naznačený přátelský/pozitivní vztah podle některých zpochybňuje nezávislost obou stran - ČT při vytváření nezávislého a férového zpravodajství (kromě jiného i o vládním establishmentu) a plukovníka Foltýna při boji proti dezinformacím v celém Česku bez výjimky. Celá věc navíc vyšla najevo v citlivé situaci - vládní koalice, pro kterou bojovník Foltýn pracuje, se snaží na konto Kavčích hor přihrát další peníze z kapes koncesionářských poplatníků prostřednictvím navýšení poplatků za ČT (ze 135 korun na 150 korun na měsíc a domácnost, viz zde).

„Ota nás tu informoval o vlivu dezinformací a měly jsme o něj všechny zájem (o vliv),“ oznámila nedávno dvojsmyslně Fridrichová (na fotce vlevo) na svém oficiálním Fb účtu. Na fotce, na které je zachycena i s političkou Kateřinou Bursíkovou Jacques, má přitom podle všeho Foltýnovu čepici (pravděpodobná možnost).

Věc se dotýká hlavně veřejnoprávní stanice a její deklarované nezávislosti a nestrannosti. Česká televize má již od roku 2019 interní předpis pro chování na sociálních sítích nazvaný „Desatero pro práci novinářů České televize na sociálních sítích“ (stojí za ním tehdejší ředitel divize Zpravodajství a sport Zdeněk Šámal, viz zde). Hned v prvním bodě se píše: Veškeré aktivity novinářů České televize na sociálních médiích jsou vždy veřejnými projevy. Platí pro ně proto pravidla týkající se veřejného projevu zaměstnanců České televize vyplývající z Kodexu České televize a dalších předpisů. Cokoli, co publikujeme, lajkujeme nebo sdílíme na sociálních sítích, nesmí ohrozit důvěru v naši vlastní  nestrannost, ani v objektivitu, nezávislostvyváženost vysílání ČT."

Bod devět interního předpisu ČT, platného pro všechny zaměstnance Kavek, navíc regulaci ještě zpřísňuje: „Zdržíme se čehokoli, co by mohlo být vykládáno jako podpora stanovisek politických stran a hnutí nebo obchodních zájmů firem a produktů či celebrit a podobně.“

S dotazem, jak hodnotí dle všeho pozitivní relaci Fridrichové s Foltýnem a zda je její publikování v souladu s Desaterem, jsme se obrátili na ředitele ČT Jana Součka. „Desatero, na které se ptáte, nadále platí a vedení ČT a redakce zpravodajství a publicistiky vyžaduje jeho dodržování. Nedomníváme se ale, že by vámi uvedený status moderátorky Nory Fridrichové, na kterém je zachycena se státním úředníkem a bývalou političkou a který zveřejnila na svém FCB profilu, zpochybňoval nezávislost, objektivitu nebo nestrannost České televize,“ uvedl mluvčí ČT Vendula Krejčová.

Aktuální tah Fridrichové na sítích však jak Součka (který vyšší poplatky pro ČT vítá, logicky), tak ministra kultury Martina Baxu, hlavního bojovníka za vyšší poplatky pro ČT a člena vlády, pro kterou Foltýn pracuje, staví do trapné situace. Souček tak bude nyní těžko koncesionářům ČT vysvětlovat, že případné zpravodajství Kavčích hor (anebo mlčení) o Foltýnově činnosti a jeho odboru je výsledek uvažování nezávislých novinářů.

Ad dvě: hlavní Baxův argument pro nalévání peněz do ČT - uchování nezávislých veřejnoprávních médií - Fridrichová svým jednáním staví na hlavu. Naopak - očividná blízkost některých lidí z ČT a vládního establishmentu tuto nezávislost České televize spíše zpochybňuje. V nepříjemné pozici je i ředitel zpravodajství a publicistiky ČT Petr Mrzena, který často deklaruje, že na své lidi klade ty nejvyšší profesní nároky a standardy.

Není to poprvé, co výroky či chování novinářů ČT na sítích či v médiích jsou předmětem veřejné debaty či jednání Rady ČT (a to i přesto, že jsou papírově na sítích regulovány výše zmíněným Desaterem). V roce 2021 radní řešili tweet novináře ČT Františka Lutonského, který z neznámého důvodu spojil situace v obcích postižených tornádem s volbou prezidenta Miloše Zemana. Loni a letos se řešily (kromě jiných v tom byl aktivní i ředitel ČT Souček a Rada ČT) výroky moderátora Václava Moravce pro slovenský Denník N, který označil bývalého prezidenta Václava Klause za „gubernátora Vladimira PutinaČeské republice“.

Zpravodajství a publicistika ČT mají v posledních měsících pošramocenou pověst vzhledem k řadě kauz a přešlapů, u kterých Rada ČT nebo velká vysílací rada konstatovaly porušení zákona nebo etického Kodexu ČT, více zde.

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz