Hlavní obsah
Aktuální dění

Nova a Prima odmítly návrh České televize na společné prezidentské debaty, hraje se o Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aleš Borovan/Borovan.cz
Článek

Lišácký manévr Kavčích hor, který podle všeho nevyjde. Televize NovaPrima nepřijmou nabídku České televize na uspořádání společné Národní prezidentské debaty. Obě komerční stanice tak ve vysílání k prezidentským volbám (leden 2023) pojedou vlastní dramaturgii a vlastní moderaci pořadů.

ČT v pondělí 21. listopadu oslovila vedení Novy i Primy s nabídkou, která zahrnovala společné vysílání, společnou dramaturgii i zastoupení moderátorů všech tří televizních společností. Podle zákulisních zdrojů Borovan.cz se ohledně nabídky ve skutečnosti hraje o účast jednoho z favoritů prezidentských voleb Andreje Babiše (foto) v debatách.

Je vysoce pravděpodobné, že do debat, organizovaných ČT, Babiš nepůjde. Vzájemná antipatie Babiše, který přes svěřenský fond ovládá mediální dům Mafra, a ředitele ČT Petra Dvořáka je legendární a dlouhodobá. Naopak účast Babiše v debatách Novy a Primy je vysoce pravděpodobná. Společné vysílání by tento handicap ČT do značné míry eliminovalo.

Nova nabídku ČT již natvrdo odmítla v oficiálním komuniké. Prima tak jednoznačná nebyla, její odmítavý postoj však z dosavadního oficiálního vyjádření rovněž vyplývá (viz níže). Je pravděpodobné, že „tvrdé“ odmítnutí Primy bude následovat v příštích dnech (ředitel Primy Marek Singer byl v uplynulých dnech mimo firmu).

Podle našich zdrojů u některých vysokých manažerů komerčních stanic rovněž hraje roli obava z proslulého aktivismu části novinářů a moderátorů České televize (ten zahrnuje i pravděpodobné porušování vlastního etického Kodexu ČT). Na možné porušování zásad objektivity a vyváženosti v případě některých pořadů a novinářů ČT upozorňovala jak RRTV, tak i Rada ČT (viz zde, zde nebo zde).

Oficiální vyjádření Novy k nabídce ČT na společnou prezidentskou debatu: „TV Nova se rozhodla návrh generálního ředitele Petra Dvořáka na uspořádání společné Národní prezidentské debaty s díky odmítnout, což jsme panu řediteli sdělili v odpovědi na jeho dopis. Je zřejmé, že z logiky fungování TV Nova a České televize se odlišují naše dramaturgické přístupy k předvolebním diskusím. Naposledy to bylo dobře vidět na předvolební diskusi kandidátů na předsedu vlády, která se konala v předvečer parlamentních voleb 2021. Zatímco Česká televize pozvala zástupce sedmi politických stran a diskusi „oživila“ zapojením „umělé inteligence“, na TV Nova diskutovali v tradičním formátu s moderátorem pouze tři nejvážnější kandidáti na předsedu vlády. Podobně tradiční přístup TV Nova zvolila i pro diskuse kandidátů na prezidenta Česka. Jak jsme již před několika týdny veřejně informovali nejen kandidáty, ale především naše diváky, tak 12. ledna 2023 proběhne diskuse tří nejvážnějších kandidátů (podle výsledků relevantních předvolebních průzkumů) a pořad bude moderovat jeden moderátor.“

Dosavadní odpověď Primy: „Jak jsme již avizovali, v současnosti plánujeme vlastní prezidentské debaty na kanálech skupiny Prima. Chceme pokračovat v úspěšných formátech předvolebních pořadů a debat, které přinesly našim divákům moderní, atraktivně zpracovaný a vyvážený pohled na názory aktérů předcházejících volebních klání. Nabídku kolegů z České televize na spolupráci chápeme jako snahu zatraktivnit prezidentskou debatu pro širokou diváckou obec a vnímáme ji i jako ocenění naší snahy o maximální možnou názorovou pestrost předvolebních debat.“

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz