Hlavní obsah
Umění a zábava

Nový ředitel České televize se bude volit v červnu, koalice spěchá s kontroverzní novelou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Česká televize

Vysoce třaskavá volba nového ředitele České televize se uskuteční letos v červnu. Vyplývá to z harmonogramu volby, který nyní schválila Rada ČT.

Článek

Výběrové řízení bude zahájeno 15. února, uzavírka přihlášek nastane 17. dubna, o dva dny později bude zveřejněn seznam kandidátů. Následně pak 17. května proběhne hlasování o zúžení počtu uchazečů na 5 kandidátů, kteří postoupí do závěrečného kola. Volit se bude 7. června. Současnému řediteli Petrovi Dvořákovi (2. mandát) vyprší období v září. Zatím to veřejně nedeklaroval, ale má se za to, že bude mít zájem i o 3. mandát. Funkční období (staro)nového ředitele ČT bude trvat od října 2023 do září 2029.

Do procesu volby ředitele ČT rovněž vstupují aktuální snahy vládní koalice, zejména hnutí STAN, zanořeného do korupčního skandálu (viz text zde), která se snaží na sílu protlačit legislativním procesem kontroverzní novelu zákona o České televizi. Ta umožní vládním stranám, v případě schválení, navolit si své radní do Rady ČT a tím pádem zvolit si i „svého“ ředitele Kavčích hor. Novela tak představuje vážnou hrozbu pro nezávislost České televize.

Legislativní změna počítá s rozšířením členů Rady ČT z 15 na 18 a změnou způsobu volby. Z celkového počtu radních by nově 12 volili poslanci a 6 Senát, ve kterém má vládní koalici výraznou převahu. To by vládě umožnilo navolit si další „své“ radní. Naposledy si vládní koalice navolila 5 „svých“ radních ČT (z aktuálních 15) loni v červnu, stalo se tak kontroverzní veřejnou volbou.

Pokud by byla novela schválena a vládním stranám by se povedlo navolit dostatek svých radních ČT (senát by nově zvolil 3, sněmovna letos bude volit 3 plus výše uvedených 5=většina z 18), vládní koalice by měla volnou cestu k prosazení vlastního ředitele České televize. A tím pádem k získání moci na Kavčími horami. Bude tedy záviset na tom, kdy koalice kontroverzní novelu prosadí - pokud na jaře, nová pravidla by bezpochyby ovlivnila připravovanou volbu nového ředitele Kavek a výběr finálního kandidáta.

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz