Hlavní obsah

Podivné Pavlovo vybírání do nejdůležitějšího soudu: má mít ústavní soudce vagínu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TV Nova

V jednom z mála důležitých úkolů českého prezidenta - výběr nových ústavních soudců - Petr Pavel (ex-KSČ) zatím spíše selhává.

Článek

Namísto seriózního, uvážlivého a odpovědného přístupu Pavel (foto) zvolil hlavně povlávání ve větru ideologických výstřelků levicových radikálů. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných kritérií, podle kterých budou noví kandidáti do nejdůležitějšího českého soudu vybírání. Vedle předpokládané profesní zkušenosti a odbornosti se bude vybírat i na základě „věkové a genderové vyváženosti“. Co prosím? Skutečně je pro český stát a dohlížení na jeho konstituci důležité, zda se ten či onen soudce nebo soudkyně čirou náhodou narodili/y s vagínou či penisem? Co je vlastně komu do toho, jaké pohlaví ústavní soudci mají?

Nedosti na tom, nový prezident bude klást důraz i na „hodnotovou orientaci a světonázor“. Super, takže se bude zjednodušeně řečeno kádrovat jako před rokem 1989. To opět přitahuje pozornost ke komunistické minulosti prezidenta Pavla. Kořeny prostě nezapřeš. A jak se kandidáti na ústavní soudce budou kádrovat? Na scénu se vrátí staré dobré kádrové dotazníky, coby dávno zapomenutý strašák socialismu?

Velké rozpaky vzbuzují i někteří členové sedmičlenného konzultačního panelu, který by měl návrhy na ústavní soudce posuzovat. V první řadě kontroverzní levicová aktivistka Anna Šabatová, z jejíhož působení se instituce českého ombudsmana jen pomalu vzpamatovává. Příliš nepotěšilo ani jméno bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové, která před lety kandidovala za radikální stranu Zelených.

Sečteno podtrženo: podivná ideologická kritéria plus posuzovatelé z levicového až radikálně levicového spektra vzbuzují opodstatněné obavy, zda tímto způsobem lze vybrat nějaké respektované kandidáty na české ústavní soudce. Když k tomu připočteme nedávné jmenování toxického Petra Hladíka (kauza brněnské byty) ministrem životního prostředí a podepsání valorizace důchodů, přestože si nový prezident myslí, že je tato právní norma možná protiústavní - Petrovi Pavlovi se nástup do prezidentské pozice příliš nepovedl. Zatím v tuzemské politice působí spíše jako škodící slon v porcelánu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Anna Šabatová
Eliška Wagnerová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz