Hlavní obsah

Rakušanův průšvih: podle regulátora rozvoj datových schránek porušil hospodářskou soutěž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vláda ČR

Máme to černé na bílém: rozvoj systému datových schránek, který nyní od počátku roku zahrnuje aktuální povinné datovky pro OSVČ, stojí na porušení hospodářské soutěže.

Článek

Průšvih s datovými schránkami spadá na hlavu ministra vnitra Víta Rakušana (foto) a rovněž ministra přes digitalizaci Ivana Bartoše. Kvůli nestandardnímu postupu při rozvoji systému bude muset ministerstvo vnitra, tedy daňoví poplatníci, platit pokutu. Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu „za mylný výklad exkluzivity provozovatele datových schránek.“ O co jde?

Antimonopolní úřad (ÚOHS) kritizuje smlouvu mezi ministerstvem vnitra a Českou poštou pro roky 2018 až 2022, která měla zajistit zprovoznění funkcionalit mobilního elektronického prostředku Informačního systému datových schránek, aby byl použitelný pro potřeby Národního bodu pro identifikaci a autentizaci. Správcem systému je Rakušanovo ministerstvo vnitra a provozovatelem Česká pošta. Tyto požadavky ministerstvo zadalo na základě výjimky poště napřímo.

„Uvedená zákonná výjimka se však vztahuje jen na prostý provoz systému, nikoliv na jeho rozvoj. Česká pošta navíc není faktickým provozovatelem informačního systému, tím byla v období 2018 až 2023 společnost O2 IT Services (operátor O2), a to na základě smluv ze dne 29. dubna 2017 a 11. října 2022 uzavřených s Českou poštou. Ve světle těchto skutečností je neopodstatněné tvrzení zadavatele o nutnosti v zásadě exkluzivního vztahu provozovatele k informačnímu systému a s tím související uzavření smlouvy mimo zadávací řízení,“ tvrdí úřad.

Uzavřením smlouvy s Českou poštou mimo zadávací řízení se Rakušanovo ministerstvo podle úřadu dopustilo přestupku, za nějž mu ÚOHS uložil pokutu ve výši 200 tisíc korun. „Postupem zadavatele byla vyloučena možnost jakéhokoliv jiného dodavatele než České pošty ucházet se o veřejnou zakázku, čímž došlo k úplnému vyloučení hospodářské soutěže.“

Už dříve jsme upozorňovali na to, že povinné datové schránky pro živnostníky vykazují bizarní nebo nesmyslně zpoplatněné funkcionality. Zprávy, které si příjemce v datové schránce nevyzvedne, jsou ve schránce uloženy pouze 90 dnů. Poté jsou automaticky smazány. Pro delší uložení doručených zpráv lze za peníze u České pošty pronajmout službu Datový trezor. Stejně tak je placena komunikace přes datové schránky mezi soukromými subjekty. Dále tu je máme stresující tzv. fikci doručení. Zprávy, poslané prostřednictvím datových schránek, jsou po deseti dnech považovány za doručené se všemi důsledky z toho vyplývajícími (lhůty, pokuty a penále atd.).

Sečteno podtrženo, zvláště pro menší živnostníky, jejichž dosavadní komunikace se státem byla v podstatě nula nebo maximálně při podání daňového přiznání, tato nemilá novinka představuje dost velkou administrativní a případnou finanční zátěž.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz