Hlavní obsah
Umění a zábava

Scenárista Fíla podal předžalobní výzvy, chce zabránit distribuci nového filmu v kinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Ivan Fíla

Souboj o připravovaný film Muž, který stál v cestě režiséra Petra Nikolaeva, o kterém jsme psali již dříve, nyní přechází do nejvypjatější fáze.

Článek

Premiéra filmu je naplánována na 25. května 2023, distributorem je Bontonfilm. Scenárista filmu Ivan Fíla (foto), který snímek měl původně režírovat a rovněž vydal stejnojmennou knihu, tvrdí, že bylo „masivně zasaženo do jeho autorských práv“ a že výsledná podoba filmu (pozměněné či vynechané scény) „zásadně snižuje hodnotu jeho díla“.

Na producenta, společnost Bio Illusion Miloslava Šmídmajera, a Bontonfilm podal předžalobní výzvu s cílem znemožnit distribuce Muže, který stál v cestě v kinech. „Nedojde-li z vaší strany k ukončení užití filmu (včetně distribuce) do 4 pracovních dnů od doručení této výzvy, jsme připraveni v zájmu ochrany práv našeho klienta vymáhat jeho práva soudní cestou,“ uvedl Fílův právník Tomáš Dobřichovský.

Jak Bio Ilusion, tak i Bontonfilm se tváří sebevědomě a tvrdí, že vše mají podloženo právními smlouvami. Pro producenta filmu je uvedení filmu do kin dost důležité. Vznik filmu totiž podpořil Státní fond kinematografie dotací 10 milionů korun. Podmínkou udělení dotace je uvedení filmu v kinech.

Muž, který stál v cestě vypráví příběh komunistického politika Pražského jara Františka Kriegela. Ten se jako jediný vzepřel Brežněvovi a nepodepsal takzvaný Moskevský protokol plus byl jedním ze čtyř poslanců, kteří hlasovali proti přijetí smlouvy o „dočasném pobytu“ komunistických okupačních vojsk v roce 1968. Ve filmu hrají Tomáš Töpfer, Zuzana MauréryAlois ŠvehlíkJiří PloyharPřemysl BurešDaniel Heriban nebo Adrian Jastraban.

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz