Hlavní obsah
Názory a úvahy

Student Farský jako český eurokomisař by byl katastrofální volbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: STAN

Hnutí STAN má iluzivní pocit, že skandální korupční kauza Dozimetr plus řada dalších průšvihů, spojovaná s řadou „stanařů“, jsou zapomenuty. Jak jinak si vysvětlit troufalé personální výpady STAN v posledních týdnech?

Článek

Pojďme si to pro jistotu připomenout, byť se jedná o události nedávných měsíců. Po vstupu STAN do vlády Petra Fialy začala na Starosty a nezávislé vyplouvat řada velmi nehezkých věcí, které stále nejsou dořešeny:

  • kauza Michalik - stále není jasné, odkud tento zesnulý politik vzal stovky milionů korun, proč byl jeho podnikání ukryto do offshorových struktur atd.
  • kauza Dozimetr - podle názoru policie gang (tzv. slepičácký gang) měl tunelovat peníze z řady veřejných podniků, například z DPP. Členy gangu byli nebo měli na něj vazby někteří politikové STAN plus údajně nesvéprávný spolupracovník jednoho z největších českých gangsterů Redl
  • kauza Polčák - zamotání se do kauzy Dozimetr plus záležitost kolem odměn pro obce, poškozené výbuchem ve Vrběticích
  • kauza Švejdar - podivný konec předchozího policejního prezidenta
  • kauza Farský - stále dosud nevysvětlená studijní stáž v USA, které dal politik přednost před výkonem práce poslance

A právě Jan Farský před několika dny české občany překvapil hned dvěma nepříjemnými zprávami. Jak uvedl v rozhovoru pro server Novinky.cz člověka na nového českého eurokomisaře by mělo nominovat právě hnutí STAN plus jedním z nominantů se má stát právě Farský (viz zde).

Pardon? Pokud by na tento ultradůležitý post za Českou republiku mělo určit vhodného člověka právě STAN, pořádně umazané od korupční kauzy Dozimetr a dalších kauz (viz výše), byla by to prohra nejen pro čím dál defenzivnější ODS coby nesilnější stranu vlády, ale i pro celé Česko. Ad jedna, STAN by se nejprve mělo věrohodně očistit od těchto skandálů, anebo je věrohodně vysvětlit (doposud tak nenastalo), než vůbec může pomyslet na vstup do tak důležité záležitosti, jakým je nový český eurokomisař.

Ad dvě, úspěšný lokální politik Farský opravdu není taková politická liga, která by dorostla do formátu eurokomisaře. Navíc naprosto nekritické Farského názory na Evropskou unii nejsou zárukou kvalitního výkonu funkce nejen z hlediska celé EU, ale především z hlediska národních zájmů České republiky. A pak je tu tedy kauza Farský - co to bylo vlastně za stáž, že kvůli ní Farský měl porušit i koaliční smlouvu STAN s Piráty (nadřazení práce poslance nad vzdělávání) a kolem které se šířily nehezké spekulace? Samé otázky.

Farský se evidentně ze své ostudy brzy otřepal, když jen po pár měsících beze studu uvažuje o jednom z nejvýznamnějších politických postů za Českou republiky. To samé europoslanec Stanislav Polčák, který se nedávno oficiálně vrátil do hnutí STAN. Platí tedy v případě nejen nového českého eurokomisaře, ale i aktuální situace kolem STAN, že nejlepší metodou, která vede k cíli, je bezostyšná drzost?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz