Hlavní obsah

Vagínové kvóty Evropské unie jsou nesmysl, budou diskriminovat talentované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EU
Článek

Vyhradit část míst ve vrcholovém managementu velkých firem pro lidi, kteří se čirou náhodou narodili s vagínami - to je nápad, který mohl vzniknout jedině v hlavě a) ideologických podivínů a blouznivců, b) amatérů a c) Evropské unie. Všechny možnosti jsou správně.

Europoslanci čerstvě schválili nařízení, podle kterých velké, veřejně obchodované společnosti musí vytvořit vagínové kvóty o objemu 40 procent ze všech pozic členů dozorčí rady nebo nevýkonných členů správní rady nebo 33 procent všech pozic členů správní rady do července 2026. Týká se to společností, kotovaných na burze a nad 250 lidí. V Česku do tohoto průšvihu spadá jen několik firem, kromě jiných ČEZ, Komerční banka, Kofola nebo Moneta Money Bank. Ty teď budou muset lukrativní místa ve vrcholovém managementu vyhradit tzv. vaginářkám, tedy manažerkám, jejíchž hlavní předností je, že se narodily s vagínami. Bez ohledu na jejich dispozice, talent či nadání.

Mimochodem, ČEZ již s vagínovými kvótami v TOP managementu počítá ve své loni představené strategii Čistá energie zítřka. Vagínové kvóty v ČEZ v managementu netechnických segmentů mají do roku 2025 dosáhnout 30 procent, v managementu pak rovněž 30 procent.

Je evidentní, že EU dál jede v mentálním rozpoložením, bolestně odtrženém od reálného života. Existuje někde seriózní studie, že přítomnost vaginářek nějak výrazně zlepšuje výkon firem, jejich ziskovost, kreativitu, inovativnost? Rovněž se potvrzuje odtrženost špiček EU od běžných lidí. Podle letošního průzkumu poradenské skupiny Moore si zavedení kvót určující podíl žen ve vedení podniků nepřeje 60 procent lidí v Česku. Kromě jiného „lidé pochybují o autoritě žen, které funkci dosáhly prostřednictvím kvót“. Přesně. Kdo bude v TOP managementu brát vážně manažerku-vaginářku, který by se na dané místo nedostala ani náhodou, protože na tu konkrétní pozici její manažerské schopnosti zkrátka nestačí?

Vagínové kvóty jsou tak brutální fackou a výsměchem všem tvrdě pracujícím, talentovaným a vysoce schopným ženám, které se nahoru dostaly jedině díky svému talentu, píli a inovativním nápadům. A ne žádnými umělými tlačenkami. V českém byznysu špičkových manažerek a podnikatelek máme nepřeberně - za všechny Simona Kijonková ze Zásilkovny, Líba Šmuclerová CNC nebo Kateřina Jirásková PPF.

Jaký signál vagínovými kvótami EU vysílá? Že na ženě je de facto nejdůležitější její vagína a nikoliv její schopnosti a že u inovativní a schopné ženy nás nezajímají. To je mentalita 19. století, která jen dále prohloubí zaostávání Evropské unie - hospodářské, společenské, mentální - za zbytkem světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz