Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zpackané datové schránky pro živnostníky zpochybňují Bartošovy kompetence pro digitalizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pirátská strana

Když máme radikálně levicové Piráty s heslem „internet je naše moře“ ve vládě, čekalo se, že do exekutivy kromě ideologických výstřelků přinesou aspoň kompetenci pro lidsky pojatou digitalizaci státní správy. Chyba.

Článek

Jedním z prvních projektů, na kterém měli pirátští fachmani osvědčit svoji zdatnost při digitalizaci státu, je systém datových schránek. Zavádění datových schránek má na starosti sice ministerstvo vnitra, ovšem hlavním člověkem přes digitalizaci veřejné správy tu je ministr a šéf Pirátů Ivan Bartoš (foto). Povinné datové schránky pro OSVČ fakticky prošly parlamentem (novela zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi) a byly puštěny vládní koalicí do reality na podzim 2022.

Už sám fakt, že vám stát v této oblasti něco zákonem přikáže, že ustanoví povinnost mít datové schránky, je podezřelý. Pokud by datové schránky byly výhodné a přínosné, lidi by si je pořizovali sami a rádi. Druhá věc: je přece na uvážení každého živnostníka, zda bude mít počítač nebo mobil a zavedený internet. Je to jeho vlastní rozhodnutí a do jeho práva „nemít počítač a nemít mobil“ nikomu nic není. To, že jej stát nutí pořídit si podobné zařízení, je zvrhlost.

Datové schránky jsou de facto emailové schránky, ovšem v provedení státu, to znamená s velmi podivnými a nesmyslnými funkcionalitami. Zprávy, které si příjemce v datové schránce nevyzvedne, jsou ve schránce uloženy pouze 90 dnů. Poté jsou automaticky smazány. Proboha, proč? Takový nesmysl může vymyslet jedině stát. Ale samozřejmě je tu jedna šikovná možnost, jak dosáhnout normality, tj. uchování zprávy. Pro delší uložení doručených zpráv lze za peníze u České pošty pronajmout službu Datový trezor. Je to tady.

Stejně tak je placena komunikace přes datové schránky mezi soukromými subjekty. Proč? A pak tu máme stresující tzv. fikci doručení. Zprávy, poslané prostřednictvím datových schránek, jsou po deseti dnech považovány za doručené se všemi důsledky z toho vyplývajícími (lhůty, pokuty a penále atd.). Je tedy datovou schránku nutné neustále sledovat a dávat pozor, aby vám něco neuniklo. Emailové upozornění je zdarma, ale SMS zprávy jsou opět lišácky zpoplatněny.

Sečteno podtrženo, zvláště pro menší živnostníky, jejichž dosavadní komunikace se státem byla v podstatě nula nebo maximálně při podání daňového přiznání, tato nemilá novinka představuje dost velkou administrativní a případnou finanční zátěž. To samé platí pro menší zájmové spolky, které se státem komunikují minimálně. A pro seniorní živnostníky, kteří příliš nemusí digitální technologie, je to totální peklo.

Měli jsme dostat něco, co nám usnadní život. Dostali jsme jen další buzeraci, navíc zavánějící hezkým byznysem pro přizvané firmy (Česká pošta). Tedy pravý opak. Je skutečnou ostudou celé současné vlády, že v době jejího panování živnostníci dostali od státu citelnou ťafku. Je vůbec ve vládě někdo, kdo by za živnostníky, poměrně velký volební elektorát, bojoval?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz