Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zpravodajství České televize je nahnilé, ředitel Souček musí zasáhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aleš Borovan/Borovan.cz

Kdo předpokládal, že nedávným odchodem Marka Wollnera z České televize a ukončení šetření Nory Fridrichové z téže instituce se situace ve zpravodajství a publicistice Kavčích hor uklidní, šeredně se mýlil.

Článek

Nynější aféra kolem reportéra ČT Jiřího Hynka ukazuje, že hniloba a rozklad je zažraná do hloubky novinářského útvaru ČT. Jak čerstvě poukázaly informace Seznam Zpráv (odkaz zde), Hynkovo jméno má figurovat v policejním spisu kolem kauzy IKEM. Ta podezření jsou natolik vážná a zachycená údajná konverzace Hynka s aktéry toxické aféry je natolik zarážející, že tady nepomůže nějaký distanc a nemastné neslané prohlášení ČT. Ostatně fakt, že samotný Hynek zmizel z obrazovky veřejnoprávní stanice, je výmluvný. Sestavení vyšetřující komise, která by celou věc osvětlila, je minimum, co může ředitel České televize Jan Souček dělat.

A při této příležitosti si můžeme, aby ředitel Souček měl snazší práci, projet všechny skandály, přešlapy, selhání a nedodržování základních profesních a etických norem, kterých jsme ve zpravodajství a publicistice ČT v posledních měsících a letech byli svědky:

  • nekvalitní práce v pořadu 168 hodin, kdy postupně Rada ČT velká vysílací rada a Etický panel ČT konstatovaly porušení kodexu ČT či porušení zákona 231/2001 u vybrané reportáže, viz zde
  • interní výzkumy Rada ČT zjistily, že Otázky Václava Moravce trpí nevyvážeností, zároveň si však rada odhlasovala, že se tato informace z neznámých důvodů nemá dostat do Výroční zprávy o činnosti ČT za rok 2022
  • selhání moderátora Martina Řezníčka při loňské prezidentské debatě, jak to konstatovala analýza Rady ČT
  • kauza nezveřejnění reportáže o čachrech s pozemky v Lysolajích, do kterých měli být namočeni kromě jiných politici STAN (zejména proslulý Petr "Slepičák" Hlubuček, známý z kauzy Dozimetr)
  • kauza moderátora Jakuba Železného ohledně incidentu s městskou policií v Praze
  • podle zjištění Rady ČT v roce 2022 porušily Kodex ČT pořady Reportéři ČT (1x), 168 hodin (1x), Máte slovo (1x), Události (1x) a Newsroom ČT24 (1x)
  • kauza Marka Wollnera, který byl nařčen z údajného sexuálního obtěžování a bossingu v rámci Reportérů ČT. Výsledkem byl Wollnerův odchod z veřejnoprávní televize na počátku roku 2023. Komentář ředitele ČT Součka: „Pokud jde o tým Reportérů ČT a Marka Wollnera, musím říci, že protokoly obsahují popisy situací, se kterými jsem se za 30 let své profesní dráhy v médiích nikdy nesetkal a které považuji za nepřijatelné. Komise konstatovala, že k nim s nejvyšší mírou pravděpodobnosti došlo.“
  • šetření Nory Fridrichové kvůli údajnému bossingu
  • kauza redaktora Reportérů ČT Ondřeje Stratilíka, kterému podle všeho jednu cestu do zahraničí platila švédská zbrojařská asociace. Stratilík byl z pořadu následně odstaven (více zde)

Toto nemůže a nesmí být vizitka novinářského týmu jednoho z nejsilnějších médií v zemi (navíc veřejnoprávního), to je ve skutečnosti přehlídka zkázy, neprofesionality a morálního rozvratu. A rovněž obrázek odtrženosti části redaktorů ČT od reality a manažerského selhání vedení příslušné divize. Takto rozklížený tým nemůže být důstojným protihráčům ostříleným politikům a byznysmenům, navíc ztrácí jakékoliv morální oprávnění poukazovat na poklesky mocných. Renomé a důvěryhodnost zpravodajství veřejnoprávní televize dostává pořádnou ránu. Čest těm novinářům ČT, které i v podmínkách hniloby, závažných podezření a rozložených mezilidských vztahů ještě dokáží odvádět kvalitní práci.

Klasická poučka praví, že ryba smrdí od hlavy. Vážné otázky se vznášejí nad ředitelem divize Zpravodajství a publicistika ČT Petrem Mrzenou (ve funkci sice působí od podzimu 2023, ale předtím dlouhé roky pracoval jako šéfredaktor zpravodajství ČT a výkonný ředitel ČT24). Tedy člověkem, který při nástupu do funkce na tiskové konferenci loni v září vážné defekty ve zpravodajství a publicistice Kavčích hor vůbec nezmínil a namísto toho kromě jiného ohlásil zavádění kontroverzních ženských kvót. Což je mimochodem další problém, protože každé kvóty někoho diskriminují. Ale pokud to mělo zafungovat jako momentální kouřová clona, tak se zadařilo. Na chvíli. Je tak zřejmé, že Mrzena nemůže řešit tento problém, Mrzena je součást problému. Věc tedy musí vzít do rukou ředitel ČT Souček.

Rozkladná hniloba ve zpravodajství a publicistice ČT přichází Součkovi nejméně vhod. Již několik měsíců přesvědčuje politiky, vládní úředníky a další hráče na trhu, že Česká televize nutně potřebuje razantně navýšit koncesionářské poplatky. Politik, který toto odkýve v momentě rozložení veřejnoprávního zpravodajství a zjevných manažerských selhání na Kavkách, je nezodpovědný politik a mimoň a sám sebe vystaví závažným podezřením.

Jak již jsme uvedli několikrát, nalévání peněz do nereformované ČT je jen pálením peněz koncesionářských poplatníků. Na tahu je Jan Souček. A pokud se k rázným řezům nerozhoupe on, v rámci svých kompetencí by měla konat Rada ČT.

www.borovan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz