Hlavní obsah
Zdraví

Atopický ekzém: tři praktické tipy, jak jej dostat pod kontrolu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Zdroj: Freepik (jcomp)

Článek popisuje tři hlavní zásady, díky kterým dokážu minimalizovat projevy atopického ekzému a vést tak život bez omezení, která toto onemocnění obvykle způsobuje. Nechte se inspirovat a váš život se může změnit také.

Článek

Motivací pro napsání tohoto článku je můj úspěšný osobní „boj“ s atopickým ekzémem. Proto jsem se rozhodl své zkušenosti touto cestou sdílet a věřím, že mohu ostatní „atopiky“ inspirovat a pomoci jim ke kvalitnějšímu životu. Atopikem jsem od narození (již 45 let), ale až po objevení níže uvedených zásad/postupů jsem již několik let v podstatě bez projevů ekzému a pokud se přeci jen začne objevovat, uvedenými třemi postupy jsem schopen jeho projevy během pár dnů minimalizovat, a to bez použití mastí s obsahem kortikoidů nebo antihistaminik.

Samozřejmě výskyt atopického ekzému ovlivňuje mnoho různých aspektů a celkový styl života, ale o těch si můžeme povědět někdy příště. Nyní již k podstatě článku.

První pomoc, aneb co můžete udělat hned pro zlepšení akutního stavu - Jedná se o úplný základ v mém boji s atopickým ekzémem.

1. Omezte konzumaci cukru

Nejlépe zcela vynechejte rafinovaný cukr, sladká jídla a sladké nápoje z vašeho jídelníčku. Dospělí musí také vynechat alkohol (jedná se také o formu cukru), kde nejhorší účinky má tvrdý alkohol, dále víno (které navíc obsahuje siřičitany) a relativně nejméně problematické je pivo.

Tento bod je základem mé diety a je klíčový. Atopický ekzém je totiž projev stavu organismu a zejména stavu vnitřních orgánů. Dovolím si tvrdit, že toto vám dnes potvrdí každý lékař. Proto se také doporučují různé diety, detoxikace, čistící kůry pro játra, ledviny apod. To vše má svůj význam. Osobně nechápu, jak je možné, že se všude v souvislosti s atopickým ekzémem hovoří pouze o potravinových alergenech, které samozřejmě jsou podstatné, ale cukr se nezmiňuje vůbec nebo jen okrajově. Přitom jde podle mých zkušeností o zcela zásadní faktor.

Takže, co můžete udělat hned a nebude vás to stát více než pevnou vůli, je opravdu úplné vynechání rafinovaného cukru a sladkých potravin z jídelníčku. Rafinovaný cukr totiž způsobuje v těle záněty, oslabuje vnitřní orgány, a to vše se zákonitě projeví i na kůži. Přírodní cukry vynechávat nemusíte, jen je dočasně omezte na cca 1-2 týdny, než uvidíte zlepšení – zde se bavíme zejména o ovoci, které má být samozřejmě součástí zdravého jídelníčku.

Tento bod je kritický zejména u dětí, které obvykle konzumují sladkosti ve velkém.

2. Pravidelně promazávejte postižená místa

Používám tělové mléko Balea bodylotion - 5% urea, který prodává drogerie DM. Balení má obsah 400 ml. V porovnání s ostatními „specializovanými“ krémy a tělovými mléky pro atopiky mi jako jediné dlouhodobě pomáhá. Ostatní krémy a mléka mi buď nepomohly vůbec, nebo jejich účinky byly krátkodobé, nebo naopak stav zhoršovaly – a to jsem vyzkoušel desítky přípravků, včetně velmi drahých značek.

Tento krém používám tak, že ho nanesu na postižené místo tenkou vrstvou a pečlivě rozetřu. Jde o tělové mléko, takže se nemusíte bát jej nanést i v okolí ekzému (na rozdíl od kortikoidů). Například když si mažu dlaně, nanesu trochu krému na dlaň a pak si ruce opakovaně promnu – krém se dostane na celé ruce, což je ale v pořádku.

Tato pasáž může působit trochu jako reklama na daný produkt, ale u mě funguje natolik dobře, že jsem mohl kortikoidy zcela vyřadit, protože jsem zjistil, že hojivý účinek tohoto tělového mléka je srovnatelný. Na rozdíl od kortikoidních mastí, se ale může používat dlouhodobě a účinek neklesá.

Důležité je, abyste vrstvu nanášeli raději tenčí, ale vícekrát denně. Pokud se namažete příliš velkou vrstvou, nejen že budete celí mastní, ale účinek to nezlepší, spíše naopak, protože do silné vrstvy krému se chytá prach a nečistoty. Dávejte vždy tolik krému, aby se max. během pěti minut vstřebal.

Frekvence používání: mažu se podle potřeby, klidně i 10× denně – vždy, když cítím, že dané místo je suché nebo svědí a také vždy po umytí.

Nevýhodou tohoto tělového mléka je, že při prvních aplikacích může štípat, pokud je pokožka podrápaná „do krve“. Tento jev je sice nepříjemný, ale trvá jen pár minut. Později, když je pokožka zhojená, již krém neštípe vůbec. Tato nevýhoda je podstatná zejména u dětí, které mohou štípání špatně snášet a krém odmítat, ale léčivý efekt za to určitě stojí a rodiče by se jim měli snažit toto vysvětlit. Také můžete vyzkoušet tělové mléko mazat pouze na jedno menší ložisko atopického ekzému a pozorovat účinky. Pokud se osvědčí, pak aplikujte všude, kde je potřeba.

Samozřejmě, podobných výrobků je mnoho a pokud máte stejně dobré zkušenosti s jinými výrobky, používejte je. Cílem je minimalizovat nutnosti použití kortikoidů a mít atopický ekzém pod kontrolou. Pokud chcete, napište vaše tipy v diskuzi jako inspiraci ostatním.

3. Udržujte nehty velmi krátké a čisté

Mít pečlivě ostříhané a čisté nehty je důležité zejména u dětí. Jak určitě víte, ekzém velice často svědí v noci, kdy se atopik může škrábat až do krve a ani o tom neví. Protože má noční škrábání velmi negativní vliv na celkový stav a následné hojení pokožky (když si atopik každou noc rány rozškrábe, hojení je pak „nekonečné“ a velmi stresující), je velmi důležité jeho efekt minimalizovat. Samotnému škrábání dokážete předejít podáním antihistaminik před spaním, ale já je bral jen ve vyloženě nutných „krizových“ situacích, a i když nikoho nechci od braní antihistaminik odrazovat, sám jsem se snažil jejich užívání minimalizovat.

Pokud má atopik krátké a čisté nehty, tak i když se bude v noci škrábat, ranky nebudou hluboké, neměly by být do krve a hojení je pak mnohem rychlejší. Také se sníží možnost zanesení infekce.

Co přesně znamenají „krátké“ nehty? V mém podání to znamená, že pokud plocha nehtu přesahuje nehtové lůžko už o 0,5-1 mm, tak nehty stříhám. Já sám si tady nehty stříhám minimálně 1× týdně a udržuji nehty opravdu velmi krátké. V mém případě je po ostříhání přesah nehtu v podstatě nulový. Samozřejmě stříháme opatrně a zejména u dětí tak, aby je stříhání nebolelo a nedocházelo k poškození nehtového lůžka nebo prstu. Prostě stříhejte s rozumem, na co nejkratší délku nehtu a často.

Při důsledném dodržení výše uvedených zásad si jsem jistý, že uvidíte zlepšení v horizontu 1-2 týdnů.

Dále chci říci tři důležité věci:

1. Mít atopický ekzém pod kontrolou neznamená jej plně vyléčit, protože každý, kdo má atopický ekzém ví, že se jej zbavit (prozatím) nelze. Nicméně, na sobě samotném jsem si ověřil, že pokud člověk postupuje systematicky a svědomitě, lze projevy atopického ekzému minimalizovat do té míry, že vás nebude nijak omezovat v běžném životě a nikdo na vás nepozná, že jej máte.

2. Nejsem lékař. Vše, co zde píšu, je založené na mé osobní zkušenosti a na 45 letech života s atopickým ekzémem. A protože je každý člověk jiný, ne vše, co pomohlo a vyhovovalo mě, musí vyhovovat vám. Ale věřím, že mnohým z vás nebo vašim blízkým budou mé postupy fungovat. V článku popisuji tři základní principy, které používám a které mi pomohly ze všeho nejvíce. Samozřejmě, zkušeností a tipů mám mnohem více a pokud bude mezi čtenáři zájem, budu je také sdílet v dalších článcích. Zároveň obsah článku neberte jako náhradu za standardní lékařskou péči – ta jednoznačně má své opodstatnění. Mým cílem vždy bylo postupné zvládnutí ekzému vlastními silami až do okamžiku, kdy v současnosti péči dermatologa v podstatě nepotřebuji. Avšak je třeba si uvědomit, že tento proces není ani rychlý ani snadný. Je ale možný. A tento článek může být počátek takové cesty.

3. Mějte realistické očekávání. Zda bude váš boj s atopickým ekzémem dlouhodobě úspěšný, závisí v největší míře na vás samotných. Nejlepším lékařem jsme každý sám sobě, pokud chceme a máme vůli. Neuvádím zde zázračný postup, který jednou provedete a navždy se atopického ekzému zbavíte. Základem zvládnutí atopického ekzému je pochopení nemoci a co ji ovlivňuje, zdravý životní styl a disciplína při léčbě.

Jak jsem zmiňoval v úvodu, boj s atopickým ekzémem je tzv. celostní disciplína, jinak řečeno jde o celkový životní styl. Proto se budu v následujících textech věnovat dalším aspektům, které výskyt atopického ekzému významně ovlivňují – jde například o potraviny, kosmetiku, materiály oblečení, psychiku, prostředí apod.

Přeji hodně zdaru a pevnou vůli a napište mi do komentářů, zda vám mé tipy pomohly a také, jaké jsou vaše ověřené postupy v boji s atopickým ekzémem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám