Hlavní obsah
Internet a technologie

Internet po optice, xDSL, kabelu, nebo WIFI?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Ethernetový kabel

Jaké dnes máme možnosti připojení na internet? Nejčastěji se dnes v ČR setkáme s připojením po xDSL, kabelu a WIFI. Méně častěji se setkáme s optickým připojením.

Článek

WIFI

Hned na začátek musím upozornit, že připojení přes WIFI neznamená připojení přes Vaši domácí WIFI, kterou vysílá nejčastěji router u Vás doma, nýbrž přes anténu, co si dáte na střechu domu. Právě přes tu anténu poté „chytáte“ signál, který k Vám vysílá poskytovatel internetu (ISP od anglického internet service provider). Tato možnost připojení je vhodná tam, kde nemáte jinou možnost, nebo když CETIN má u Vás pouze ADSL (asymetrical digital subscriber line - asymetrická digitální uživatelská linka), která má maximální rychlost 8/1 Mb/s, přes WIFI jsem zatím viděl nejrychlejší tarif 100/100Mb/s, což v místě, kde je nabízeno právě ADSL, je skvělá rychlost. Tam, kde není rychlá xDSL nebo optika, je to skvělá možnost, snad jediné - co bude mít kabel, optika a xDSL, má vždy lepší odezvu. Pokud chcete ověřit, zda je u Vás možný WIFI internet, tak bych například zkusil Starnet, interconnect nebo v Praze Pranet.

xDSL

xDSL se připojovalo kdysi, když Telecom stavěl telefonní kabely, ze kterých se poté staly přípojky na internet. Práve xDSL síť, kterou CETIN zdědil po O2 (tehdejším Telecomu) a snaží se jí zmodernizovat, momentálně nabídne připojení až 250/25Mb/s, což je už pro většinu uživatelů plně dostačující. Na 4K streaming videa stačí cca 20Mb/s stahování, což nabízí dneska i ten nejnižší tarif na VDSL (very high speed digital subscriber line - velmi rychlá digitální uživatelská linka). Je to tarif 20/2Mb/s, na kterém teoreticky lze streamovat 4K video, když nebude připojené žádné jiné zařízení. CETIN, který svojí síť pronajímá více než 20 poskytovatelům, nabízí z 99% totožné tarify. Pro příklad si zde uvedeme velkou trojici operátorů, O2, T-mobile a Vodafone.

O2

O2 nabízí na xDSL tarify 20, 50, 100 a 250Mb/s s uploadem (nahrávání) 2, 5, 20, 25Mb/s.

Foto: o2.cz

Nabídka od O2

T-mobile

Nabídka T-mobilu od O2 se až na cenu prakticky neliší.

Foto: t-mobile.cz

Nabídka od Tmobile

Vodafone

Nabídka od Vodafonu se liší jen nedostupností nejrychlejšího tarifu.

Foto: vodafone.cz

nabídka od Vodafonu

Ve výsledku beru VDSL jako velmi stabilní možnost připojení internetu. Pokud máte možnost tarifu 100 nebo 250 Mb/s, tak bych doporučil ten. Jako velkou výhodu beru nízkou odezvu, kterou jsem naměřil 5-6ms k operátorovi na server. Nevýhoda VDSL je upload - pokud potřebujete vysoký upload, tak na zde máte bohužel smůlu. Maximální rychlost xDSL internetu u Vás si můžete ověřit na stránkách zrychlujemecesko.cz

Kabel

Co si po pojmem „internet po kabelu“ představit? Jestli si pamatujete UPC a jejich internet, tak přesně to. Po akvizici UPC je Vodafone asi jediný poskytovatel internernetu po kabelu v ČR. Využívá právě hojnou UPC síť, kterou má dostupnou pro cca 1,6 milionu domácností v ČR. Internet k Vám domů bude „téct“ po koaxiálním kabelu. Rychosti, které Vodafone nabízí, jsou 250, 500 a 1000Mb/s. Problémem u kabelu je sdílení linky. Pokud bude stahovat hodně lidí na stejné lince, tak se Vám bude rychlost zpomalovat. A druhým problémem je upload, u 25, 50 a i toho nejvyššího tarifu je upload taky pouze 50Mb/s. Ale běžnému uživateli, který občas zálohuje soubory do cloudu, to určitě stačit bude. Maximální rychlost kabelového internetu u Vás můžete ověřit na stránkách Vodafonu.

Foto: vodafone.cz

Nabídka kabelového internetu od Vodafonu.

Optický internet

Optiku buduje buď CETIN, nebo operátoři například wia nebo nej.cz. Pokud máte doma dostupnou optiku, tak vždy vyberte tuto možnost. Já se zde zaměřím na optiku od CETINu, protože ta bude dostupná v nejvíce domácnostech. Pokud tedy máte možnost připojení po optice, tak máte možnost symetrických tarifů: 250/250, 500/500 Mb/s a asymetrických 1000/500, 2000/100 Mb/s. První dva tarify budou stačit většině uživatelů, ty zbylé jsou spíše pro náročnější uživatele a firemní účely. Hlavně na ten nejvyšší tarif potřebujete speciální router s 2,5Gbit WAN i LAN portem, který nabízí operátoři za příplatek v tarifu. Pokud si chcete ověřit zda je optika dostupná i u Vás tak můžete na stránkách zrychlujemecesko.cz

Příklady optických tarifů:

Foto: t-mobile.cz

Optické tarify od T-mobile

Foto: o2.cz

Optické tarify od 02

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám