Hlavní obsah

Katův šleh -aneb šizení piva a vína se výplatou odměňuje! (+recept na konci jako bonus)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alfred Rudys

Inu - za minulých časů, se podvody v gastronomii řešili mnohem přísněji než dnes- pokud hospodský pančoval pivo či víno, skončil vymáchán v koši v řece, nepoctivá šenkýřka na pranýři, kde dostala pověstných pětadvacet na holou .

Článek

„Tělesná pokuta“ měla mnohem větší efekt, nežli ta peněžní - dotyčný hospodský s pořádnou rýmou tím víc šenkýřka, musíce ležet po bolestivé exekuci pěkných pár dnů na břiše, si pak dobře rozmyslili zda budou v šizení zákazníků pokračovat. Dnes přece jen už doba pokročila a vše je řešeno tu přísnější, tu mírnější finanční pokutou od příslušného úřadu. V gastronomii nám z celého toho tělesného trestání zbyl jenom dříve velmi oblíbený pokrm zvaný tu „Katův šleh“ tu v mírně upravené verzi jako „Ďábelské tousty“ kdy jest podáván na toustovém chlebu.

A protože nejen historii a kresleným humorem živ jest člověk, tu máte, vážené čtenářstvo ode mne jeden recept. V podstatě je to takový „kaťák de Luxe“ zde ovšem jest zván

„Šnyty po knechtsku“ (Recept z dob staré C.K. monarchie, roku 1907 jest to.)

V rendlíku, či pánvi nech rozpálit lžíci oleje.

Když jest rozpálen, dej tam hrst na drobno nakrájené cibule. Tu praž dokud nechytí barvu, ale dbej dobře abys ji nepřipálil!

Z masa hovězího dobrého krájej dlouhé úzké „šnyty“.

Ty k cibuli přidej.

Máš li játra drubeží, hoď je tam taky, ať se praží s masem a cibulí vespolek !

Vše, pustí li šťávu, nahnědlou omáčku vytvoří. Protož do toho na drobno nakrájenou papričku cayenskou (moderním jazykem "feferonku") dej. Ale opatrně, neb na jazyku dovede palčivá býti!

Máš li i papriku obyčejnou, jen ji tam bez obav dej.

I jabličko rajské může býti, máš li jej ve spíži své.

Dobře vše promíchej, a pak zalej pivem, lepší než „ležák plzeňský“ černé na to dobré jest!

Vlej jej, dokud nezačne syčet a pak řádně míchej.

Přidej soli špetku a stejně tak pepře.

Míchej dobře !

Když vše v jednu omáčku spojí se v kotlíku či pánvi tvojí, zvolej sláva, neboť hotovo jest.

Chléb opečený s česnekem, topinkou zvaný servíruj k tomu.

Je to krmě vydatná, hodná každého správného knechta. Zvěsti říkají, že snad z doby války třicetileté až pochází, kdy každý soldát z helmice své - nebylo li taliře, jedl jej. (Ale popravdě, skeptický poněkud k tvrzení tomu jsem.)

Zapij pivem dobrým, dobře vychlazeným, ničehož se neupejpej, neb pomni, že jen jednou jsi na totmto světě. Dopřej si tedy co hrdlo ráčí a břuch tvůj snese!"

Tolik historický recept z počátku minulého století. Ale myslím, že bude chutnat i člověku z roku 2024.

A.R.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám