Hlavní obsah

Je odmítnutí označení „rodič 1“ a „rodič 2“ homofobie? Albánský soud zítra rozhodne.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Aliance pro rodinu

Akil a Linda Pano

Albánský lidskoprávní aktivista Akil Pano řekl, že mluvit o „rodiči 1“ a „rodiči 2“ místo otce a matky je „dehumanizující“. Podle LGBTIQ+ aktivistů jde o projev homofobie. Albánský soud rozhodne již zítra.

Článek

Albánského lidskoprávního aktivistu Akila Pano zítra (v pátek 16.12.) čeká již několikáté soudní stání. Od svého loňského televizního vystoupení zná už budovu soudu velice dobře. V televizní debatě v červnu 2021 totiž řekl, že mluvit o „rodiči 1“„rodiči 2“ místo otce a matky je „dehumanizující“. Tento výrok byl shledán jako projev nenávisti vůči homosexuálům. Paradoxem je, že den poté, co se dozvěděl o stížnosti LGBTIQ+ aktivistů, která vedla až k potenciální kriminalizaci jeho názoru, přijal od albánského prezidenta řád Skanderbega, nejvyšší albánské státní vyznamenání za přínos zemi.

Akil Pano je v Albánii mediálně známá a oblíbená osobnost. Je profesorem filozofie na Státní univerzitě v Tiraně, pastorem místní evangelikální církve, manželem a otcem dvou dětí. Pan Pano se se svou manželkou Lindou dlouhodobě věnuje ochraně práv dětí na své otce a matku, obhajobě manželství jako svazku muže a ženy. Je také pravidelným moderátorem a komentátorem aktuálního dění.

V létě roku 2021 se ho v přímém přenosu zeptala moderátorka, co by řekl na označení „rodič 1“ a „rodič 2“ namísto matka a otec. Akil Pano odpověděl: „To by zredukovalo lidi – s vůlí a duší – na pouhá čísla.(…) Bylo by to bezprecedentní sobectví, které může vyprodukovat jen nemocná společnost.“

Skutečnost, že použil slovo „nemocná“, považovali albánští LGBTIQ+ aktivisté za urážku, se kterou se vypravili k vládnímu antidiskriminačnímu komisaři. Ten nejprve stížnost zamítl a prohlásil, že Pano měl právo se takto i na základě své víry vyjádřit, a že tím nediskriminuje LGBTIQ+ komunitu. Během téhož týdne si to ale komisař rozmyslel. Slovo „nemocná“ začal považovat za nebezpečný názor. Pan Pano totiž pokračoval a řekl, že změna rodinného práva povede k situaci, kdy “ se kdokoliv může domáhat svého práva vzít si své milované zvíře, psa nebo kočku, nebo další tři, čtyři lidi“. Komisař to vyhodnotil, že Pano klade rovnítko mezi gaye a zvířata, což je nenávistný projev.

Akil Pano byl požádán, aby učinil veřejné prohlášení, ve kterém by se distancoval od své údajně „nenávistné rétoriky vůči LGBTIQ+ lidem“ a slíbil, že tato přesvědčení nebude v budoucnu opakovat. To ale Akil odmítl s tím, že rozhodně nešíří nenávist. „Pokud změníme rodinné právo,“ prohlásil: „přestane existovat hranice kde by to mohlo skončit. A nikdo pak nebude moci říct, co je správné nebo špatné.“.

Akil a Linda Pano se bojí, že se Albánie vrací do doby tuhého komunismu, kdy byli lidé pronásledováni za názor, pokud se neshodoval s vládnoucí ideologií. Obzvláště vzpomínají na křesťanské oběti komunistického teroru, když se odmítli vzdát svého vyznání. Páteční soudní stání s Akilem Pano bude precedentem pro svobodu slova a vyznání v Albánii, a jak Akil a Linda Pano doplňují, potažmo na celém Balkáně.

Pro Alianci pro rodinu doplnili manželé Linda a Akil Pano.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám