Hlavní obsah
Zdraví

Léčba Artrózy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Obrázek kolena

Seznam všech látek, které podporují léčbu artrózy - kloubní výživa a vitamíny.

Článek

Jelikož se právě léčím z Artrózy kolene, tzv. Gonartrózy, napadlo mě sepsat seznam všech látek, které jsou součástí kloubů, chrupavek, kostí nebo šlach a podporují jejich regeneraci. Dohromady, a takto stručně, to totiž nikde na internetu sepsáno není. Všechny informace jsou získány z Wikipedie nebo z různých odborných článků.

Glukosamin sulfát

Vyskytuje se v kloubních chrupavkách a kostní dřeni. Zajišťuje pružnost a hybnost chrupavek tím, že v nich pomáhá zadržovat tekutinu. Funguje v podstatě jako „tlumič“ nárazů a otřesů a zajišťuje bezbolestný pohyb.

Chondroitin sulfát

Díky své schopnosti vázat vodu příznivě ovlivňuje elasticitu chrupavky. Aktivně působí proti látkám, které způsobují poškození chrupavek. Chondroitin sulfát tlumí také bolest a zánět.

Kyselina hyaluronová

V kloubech slouží komplexy hyaluronanu s dalšími látkami jako lubrikant (díky jejich viskoelastickým vlastnostem) a jako tlumič nárazů (díky silné schopnosti hydratovat chrupavku).

Kolagen

Je důležitý pro zdravé kosti, chrupavky a kůži. Také napomáhá pružnosti a struktuře tkání kostí, vazů, šlach, chrupavek a kůže. V chrupavce se nachází především kolagen II. typu, který má nezastupitelný vliv. Zajišťuje její pevnost a odolnost.

N-Acetylglucosamin

Varianta Glukosaminu bez sulfátů a soli. Součást vaziva, chrupavky a kloubní tekutiny.

MSM (Síra)

Kloubní výživa současně patřící mezi minerální látky. Je to nezbytně důležitá složka pro udržení zdravých kloubů, šlach, vazů a dalších pojivových tkání.

Mangan

Podporuje normální vývoj chrupavky a kostí.

Křemík

Je nezbytný pro správnou tvorbu kostí, kloubů a chrupavek.

Vitamín C

Ovlivňuje tvorbu kolagenu.

Selen

Stará se o pružnost vazivových tkání.

Vápník

Je potřeba k růstu a udržování silných kostí.

Hořčík

Podílí se na budování struktury kostí a díky vlivu na kostní buňky (osteoblasty a osteoklasty) ovlivňuje i jejich optimální mineralizaci.

Fosfor

Jednou z nejdůležitějších funkcí fosforu je součinnost s vápníkem při tvorbě a uchování dobrého stavu kostí.

Zinek

Přispívá k zdravému stavu kostí.

Vitamín D

Přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu, k udržení normálního stavu kostí.

Vanad

Prispívá k mineralizaci kostí.

Fluor

Je důležitý pro pevnost kostí.

Boron

Napomáhá správnému metabolismu vápníku a hořčíku, čímž přispívá k udržení silných kostí.

Wobenzym

Směs různých enzymů. Zmírňuje otoky, bolesti kloubů a zlepšuje jejich celkovou hybnost. Záněty a otoky rychleji odeznívají a hojení je tak usnadněno. Pomáhají i malé dávky.

U konzumace všech těchto látek je důležité nepřekračovat doporučené denní dávky. Jinak může snadno dojít k negativním vedlejším účinkům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz