Hlavní obsah
Sport

Magnus Carlsen, 33let. Nejlepší šachista všech dob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: instagram

Magnus Carlsen se svou současnou přítelkyní Elisabet Lortenzen

Pochází z Norska, kde se díky němu staly šachy národním sportem.

Článek

Magnus se narodil v roce 1990. Coby kluk studoval šachy 3-4 hodiny denně. Ve třinácti letech se stal nejmladším Velmistrem všech dob. V devatenácti letech jedničkou světového žebříčku, kterou je dodnes. Dále překonal Garyho Kasparova a dosáhl nejvyšší rating všech dob. Pětkrát vyhrál Mistrovství světa v klasickém šachu, čtyřikrát v rapid šachu, šestkrát v bleskovém šachu. Letos se odmítnul účastnit Mistrovství světa v klasickém šachu, protože už necítil motivaci. Jeho IQ se odhaduje kolem 190. Téměř nikdy neprohrává a proto, když náhodou někdy prohraje, je z toho na you-tube senzační video.

-------------------------------------------------------

Já sama se začala učit šachy teprve nedávno. Nikdy dříve mě to nelákalo. A je to pěkně těžká hra. Skládá se se tří částí: zahájení, střední hra a koncovka. A dostat z pozice naprostého začátečníka do pozice alespoň trochu použitelného hráče trvá opravdu dlouho. Velmi těžké je samotné pozorování toho, co se vlastně na šachovnici děje. Začátečník nemusí hned poznat šach, mat nebo pat. Taky se musí hlídat, aby se nedopouštěl nedovolených tahů. Proto je obrovskou výhodou hraní šachů na počítači. Počítač vám všechno ohlídá, nepustí vás do nedovolených tahů, a dokonce vám navrhne všechny možnosti, jak můžete s figurkou táhnout. Taky s vámi hraje na takové úrovni, jakou zrovna potřebujete.

Asi nejvíc mě k šachům přivedlo sledování seriálu "Dámský Gambit “na Netflixu. Odehrává se v USA v šedesátých letech. Je to příběh o geniální dívce, která se v siročinci naučila hrát šachy a pak téměř všechny soupeře porážela. Až se stala Mistryní světa, kdy v Moskvě porazila toho nejlepšího šachistu. Bohužel je to jen pohádka pro dospělé.

Žádná žena se nikdy Mistryní světa nestala, pouze v ženské kategorii. Ženy jsou v šachu mnohem slabší než muži, a jen málokterá se dostala mezi ty nejlepší. Nicméně, ještě není všem dnům konec, třeba se jednou nějaká velká šachistka objeví. Je zajímavé, že se v ženské kategorii se první Mistryní světa v šachu stala v roce 1927 Věra Menčíková.

Nejlepší šachistka všech dob je Maďarka Judit Polgár. Ta se dostala se ve světovém žebříčku až na osmé místo a je historicky jedinou ženou v top 100. Je jediná žena, která se kdy zúčastnila mužského Mistrovství světa. A dokázala porážet ty největší světové hvězdy. Od roku 2015 už profesionálně nehraje a živí se jako trenérka.

Nejlepší český hráč je momentálně David Navara, 38 let. Je trojnásobným Mistrem Evropy v bleskovém šachu. Nejvýše byl na žebříčku třináctý v roce 2006.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz