Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak zlepšit podmínky v porodnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Engin Akyurt, Pixabay

V následujím článku se pokusím zamyslet nad možnými vylepšeními pro pohodovější chvíle po porodu.

Článek

Navazuji na svůj včerejší článek, ve kterém jsem popsala ne úplně sluncem zalité chvíle v porodnicích, které jsem osobně zažila. Nebylo mým záměrem fňukat nad svým hrozným osudem, ale spíše jen popsat, jak jsem tento zážitek subjektivně vnímala.

Toto téma mě přivedlo k zamyšlení, co by se dalo v porodnicích vylepšit, aby pobyt tam nebyl tak hrozný.

Podmínky při porodu rozebírat nebudu. Myslím si, že se porodnice v současné době velmi snaží vyjít rodičkám vstříc a pokud nenastanou nějaké nenadálé komplikace, dodržují téměř vše, co si rozumná rodička přeje. Také porodní pokoje jsou mnohem příjemnějším prostředím, než v minulosti bývaly, nejsou to jen strohé nemocniční místnosti.

Ale co po porodu?

Čerstvá maminka dostane do péče své dítě a starej se. Dostane krátké zaučení, nebo už to zná a je na vše sama. Nejčastěji na dvoulůžkovém pokoji se stará o svého novorozence. O pomoc sester si samozřejmě může říct, ale ne vždy se setkává s příjemným a vlídným chováním. Chápu, sestry jsou také lidé a někdy nemají náladu, ale jako nemocniční personál by měly nechávat své starosti mimo a nevylévat si je na vystresovaných a hormony opilých maminkách.

Co by bylo fajn?

  • Aby záleželo jen a jen na samotných maminkách, zda chtějí mít od prvního okamžiku dítě u sebe, nebo ho na chvíli svěřit sestrám na ošetření.
  • Aby maminky, které to budou potřebovat, měly možnost „beztrestně“ svěřit alespoň na chvíli své dítko do péče sester a moci se v klidu postarat o sebe a trochu si odpočinout. Tím pojmem „beztrestně“ myslím, bez toho, aby se sester musely doprošovat a snášet nejapné poznámky o své neschopnosti.
  • Aby jídlo po porodu bylo pečlivě vybíráno a nepodporovalo plynatost dětí.
  • Aby se sestry více zajímaly o problémy s laktací a přistupovaly k její podpoře citlivě a zodpovědně.
  • Aby bylo v porodnicích, co nejvíce rodinných pokojů, které by za nevelký poplatek umožňovaly mít u sebe rodinného, či jiného pomocníka.
  • Aby těm, co by o to měly zájem, byl umožněn ambulantní porod. Po nekomplikovaném porodu a poučení, pokud by bylo vše v pořádku, by bylo možné odejít domů. Kontrola rodičky a novorozence by mohla být provedena hned následující den u ambulantního lékaře, nebo by častější kontroly a konzultace mohly probíhat i online? Pomocí nějaké aplikace? Informovat lékaře o bolestivosti, přibírání miminka, žloutence... To by nešlo?
  • A především aby na odděleních pracoval milý a laskavý personál, který pro svou práci žije.

Co byste uvítali vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz