Hlavní obsah
Internet a technologie

Nesnáším současný Facebook, vytvořme evropskou sociální síť!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Sociální sítě jsou zlem současného světa. Ne kvůli propojování lidí, ale kvůli tomu, že se vám do hlavy záměrně dostávají věci, které chce někdo třetí. Je to nástroj manipulace.

Článek

Nemám ráda současný Facebook a vlastně ani jiné sociální sítě tlačící do hlav sledujících ptákoviny od rána do večera. Nic jiného to bohužel v dnešní době není. Je to marast všeho možného, co vám likviduje volný čas a manipujuje s vámi, aniž byste si toho všimli. Zkuste se vykašlat na sledování sociálních sítí, pokud na nich ujíždíte a zjistíte, kolik času díky tomu získáte. Svět sociálních sítí je drogou moderní civilizace.

Účet na sociální síti jsem si zakládala za účelem být se svými přáteli a občas sledovat někoho či něco, co mám ráda. Nezakládal jsem si ho, aby mi někdo z Emeriky nebo snad z Číny tlačil kdejaké nesmysly do hlavy, když nechci. Nelíbí se mi to.

Mezi všemi těmi ptákovinami se dá už těžko dohledat obsah, který opravdu chcete vidět. Prohlédnout si příspěvky přátel? Příspěvky lidí, které chcete sledovat? Je to obtížné. Zavaluje vás neuvěřitelné množství doporučovaných videí, reklam, příspěvků cizích lidí a společností. Vše co se na základě algoritmu vyhodnotí, že se vám bude líbit.

Je to snaha člověka zahltit a ovlivnit, připoutat jeho pozornost a pohodlně mu doručit obsah, který si někdo nadiktoval a zaplatil. Výrobci léků? Politici? Jen pojďte, zaplaťte a my vám pomůžeme se prosadit! S námi prorazíte!

Sociální sítě vás díky svým algoritmům uzavírají do bubliny. Podbízejí vám jen to, co se vám bude líbit a neustále to vylepšují. Aha tohle nerozklikl, na tohle se nedíval, tak zkusíme třeba tohle. Ne každý si uvědomí, že je to manipulace. Získáte zkreslený dojem, že všichni mají na svět podobný názor jako vy.

Kde jsou ty doby, kdy Facebook byl prázdný, pokud jste tam neměli žádné přátele. Max byla nějaká reklama na boku. Žádné podbízivé algoritmy tam nebyly, jen to, co jste si opravdu přidali. Nyní je to jiné a čím dál propracovanější.

Majitelé sociálních sítí si s námi dělají, co chtějí. Mají nás jako naservírované na talíři. Díky analýzám dat, které od nás zdarma dennodenně dostávají, nás mají dokonale přečtené. Ví, co jsme zač, jaké máme názory a co nás baví. Nebylo by vůbec složité využít tato data k cílenému ovlivňování, k manipulaci. Posouvat naše názory tím či oním směrem, nahlodávat naše přesvědčení. Kdyby někdo vynaložil to správné úsilí, dala by se společnost tímto způsobem zcela rozklížit a zničit, když to přeženu. Občanská válka? Docela mě tato představa děsí, protože zcela nereálná není. Společnost je už nyní celkem slušně rozdělená.

Sociální sítě jsou plné nenávisti, kdy se části společnosti osočují navzájem. Označují voliče toho druhého za podlidi, nepřátele, opovrhují jimi, i když žijí společně na jednom dvorku. Voliči pětidemolice, voliči Bureše, jedni plyvají na druhé.

Je to normální? Myslíte si, že bychom v tomto stavu byli i bez sociálních sítí a jejich algoritmů? Asi byli, ale určitě ne tolik. Ale to jsou jen mé dohady.

Facebook překvapivě stále ještě mám, ale využívám především messenger. Sem tam se sice podívám, co je nového, ale nebaví mě sledovat hlouposti, co mají za úkol jen zabíjet čas a nic hodnotého nepřináší.

Přes všechna zmiňovaná negativa je Facebook v lecčem ještě docela bezpečný. I když nás chytá do sítí a bublin, přeci jen to vlastní firma pocházející z demokratického státu, tudíž sdílející naše hodnoty. A to je dost důležité. Je tu vysoká pravděpodobnost, že vědomosti o nás proti nám nezneužijí, i když nikdo neví.

Trochu horší je to u bývalého Twitteru, dnes síti X, kterou využívají ve velké míře „ti mocní“, jako politici a jiní rádoby mistři světa a jehož vlastník je poněkud nepředvídatelnějšího ražení. Touží po moci, vlivu ale jakého druhu je otázkou.

A poslední sociální síť o které se chci zmínit, je TikTok. Můžu říct, že s ním nemám osobní zkušenost, v životě jsem na něm nebyla a popravdě vůbec ani nechci. Info mám tedy z doslechu, ale i tak mi to pro představu celkem stačí. Stačí mi vědět, že je to platforma poskytující krátká videa jako nekonečný seznam a prostě uživatelům jen servíruje drogu. Hele koukej, koukej a taky něco vlož… juhů super! Pro děti a mladistvé co vyrostly s nosy přilepenými na obrazovky neskutečná závislost.

A je to droga patřící Číně. Státu, který s demokracií nemá moc společného. Stejně jako v Rusku zde existují tábory pro nevyhovující lidi, kteří s něčím nesouhlasí. Tomu se říká země zaslíbená absolutní svobodě projevu, ironie.

Čína má demokratické země (i nás) za nepřátele, i když s námi obchoduje, protože peníze jí nesmrdí, tak se s námi kamarádíčkovat moc nechce. Má imperiální záměry a mocenské choutky a tak se jí docela hodí získávat podrobné informace o lidech na západě. Mohly by se třeba někdy hodit. Díky TikToku nás dokonale zná, zejména naši mladou generaci, která TikTokem žije. Naopak západ toho v tomto směru o Číně moc neví. V Číně je Facebook s ostatními západními sítěmi už mnoho let zakázaný.

Proč asi? Jednak, aby nepodrýval čínskou propagandu masírující prostý čínský lid, ale také aby se informace o jejich občanech nedostávaly do cizích rukou. Nevytáhnou na nás někdy toto eso z rukávu?

Ale my si s tím hlavu nelámeme, že?

Je nutné poskytovat podrobná data o nás Číně? Je potřeba data o nás přes sociální sítě dodávat komukoli? Sociální sítě by se měli ošetřit a zregulovat a ne nechávat jen tak plynout, jinak se obávám, že nás to v budoucnu bude dost bolet.

A napadá mě, proč vlastně neexistují třeba národní sociální sítě v rámci států, nebo snad evropská sociální síť, klidně pod taktovkou EU? Tu by nebyl problém bezpečně zregulovat, navíc by data o nás neodtékala do vzdálených končin, ale zůstávala by v Evropě?

„To by byla přece cenzurááá, hrůůůůůůza, cenzurááá,“ křičí někteří. Není tu ale cenzura s námi odjakživa? Máme snad absolutní svobodu projevu? Nemyslím si. Je snad beztrestné vyzývání k vraždění, k násilí? Hajlování? Je možné najít v novinách návody na sebevraždu? Proč ne? Není to taky cenzura a omezení svobody projevu?

Evropa by se svou vlastní sociální sítí měla cenná data ve svých rukou. Mohl by to být vlastně super projekt, jen získat podporu, lidi a hlavně peníze. Dala by se tím zlepšit komunikace v rámci Evropy, států. Lidé by fungování Evropské unie měli z první řady. Rusko má Telegram, proč nemá něco i Evropa? Mít někde oficiální osobní digitální profil, vystupovat sám za sebe. Proč to v reálném životě není problém, ale na internetu je důraz na anonymitu? Aby se lépe podvádělo a mohli se dělat ilegální věci?

Proč musí být sociální sítě jen v rukou globálních gigantů, kteří na ně mají monopol? Vždyť původně byl Facebook vytvořen pro univerzitu, proč by nemohla být vytvořena sociální síť pro Evropu? To je to tak náročné vytvořit? V Evropě na to nemáme lidi?

Já bych nějakou takovou seriózní konkurenci Facebooku a ostatních gigantů v tomto směru jedině uvítala. Nějakou která by nebyla zahlcena nesmyslnými manipulativními algoritmy a plnila by třeba i jiný účel, než nám jen zabíjet volný čas.

Hm?

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz