Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potřebujeme nové ministerstvo - Ministerstvo pro odstranění nesmyslů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: evabergius9, Pixabay

Fungování státu mnohokráte obyčejné lidi zaráží. „Jak je to vůbec možné?“ ptá se kdekdo a jen s úžasem hledí na ty ptákoviny, které tam nahoře kdysi kdosi vymyslel, nebo na to, jak to tu nesmyslně funguje. Co s tím?

Článek

Přiznejme si to, ve státních sférách je hromada nesmyslů, které nějak vznikly, nějak se zavedly a nějak fungují. O jejich existenci se ví, ale nikdo s tím vlastně nic moc nedělá. Místo vzniku nějakého lepšího řešení se buď řeší něco jiného a nebo se vytváří ještě horší kočkopes.

Státní správa dojíždí na střídání vlád bez jakéhokoli společného vidění budoucnosti, společného cíle. Co jeden zavede, druhý zruší. Co jeden vyřeší, druhý překope k absurditě. Každý u koryta chce mít nějaké viditelné zásluhy, aby ho voliči znovu zvolili, a je mu v konečném důsledků úplně jedno, že tím poškozuje nás všechny a zejména kazí budoucnost dalším generacím.

Proto si umím celkem živě představit vznik nového ministerstva. A mohlo by se na něj klidně přetvořit nějaké stávající, ať ušetříme, že.

Chce to Ministerstvo pro odstranění nesmyslů.

Toto ministerstvo by se zodpovídalo veřejnosti a mělo za úkol třídit a zpracovávat připomínky od obyčejných lidí. Komunikovalo by s naštvanými frustrovanými lidmi a předávalo by jejich občas i chytré připomínky dále k řešení. Každý občan naší krásné země by tak mohl mít alespoň pocit, že si může někde normálně postěžovat a nemusí zrovna chodit do lampárny, nebo se vyřvat do lesa.

Kupříkladu. Školáček by přišel domů ze školy a hrozně by ho štvalo, proč se sáhodlouze učí nějaké nesmyslné neandrtálce, když moderních dějin se možná ani nedočká. Sedl by odpoledne k počítači a napsal by svou výtku na ministerstvo. Nějaký úředníček by si to přečetl a třeba by usoudil, že na tom asi fakt něco bude a předal by tuto připomínku na ministerstvo školství. Odtamtud by Pepíčkovi za čas odepsali, že děkují za tip a že změna vyučovacích osnov se už chystá, třebas.

Nebo by se ozval nějaký naštvaný doktor, kterého děsně štve něco úplně nesmyslného, co musí neustále někde vyplňovat. Napsal by svou věcnou připomínku a po čase by na ni dostal odpověď z ministerstva zdravotnictví, že se už něco připravuje.

Nebo kdyby byl Franta v hospodě totálně naprdlý na Českou poštu, že mu dodala už xtou zásilku až po x týdnech, sepsal by svou srdceryvnou kritiku a hle - třeba by se s tou Českou poštou začalo opravdu konečně něco dít.

Všichni tito občané by měli mít alespoň pocit, že se mají na koho obrátit a nemusí být frustrovaní, že je nikdo neslyší a že jsou všem jejich problémy ukradené.

Stát, vláda, úřady i státní podniky mají sloužit lidem k tomu, aby se nám všem dobře žilo. Nemají sloužit jen velepodnikatelům a politikům jako třeba nějakému hrabáčovi. Mají být efektivně fungující, pro lidi. Úřady mají pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují a neprudit ty, co o to nestojí.

Stát by se měl zajímat hlavně o to, co lidí trápí a co by bylo dobré pořešit, podpořit. Reagovat na opravdové potřeby svých obyvatel. Skrz toto nové ministerstvo by to bylo možné.

Jako si firmy váží svých zákazníků, měla by si vláda a politici vážit svých spoluobčanů. Chovat se k nim s respektem, úctou. Jsme to přeci my, kteří je platí.

Ministerstvo pro odstranění nesmyslů by se prokousávalo připomínkami a posílalo by je dál na ostatní ministerstva, které mají danou věc ve své gesci. Na základě různých průzkumů veřejného mínění a názorů opravdových odborníků by se odstraňování nesmyslů převádělo do praxe.

Komunikace s lidmi o jejich problémech a hledání společného řešení, to tu setsakramentsky chybí. Jedině komunikace může zakopávat ty rozorané příkopy, které se nám tu tak množí.

Komunikace skrz neprostupné hranice mezi obyčejnými lidmi a politiky. Společné rozpravy nad možnými zlepšeními. Ne jen trapné debaty před volbami plné předvolebních žvástů a planých slibů, které vlastně vůbec nic neznamenají.

A teď si už konečně tedy sedněme a řešme to, co nás pálí. Spolupracujme s odborníky a vařme společnou polévku, která bude po chuti všem, nebo z ní minimálně nikdo nebude zvracet.

Zvonec, šťastný konec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz