Článek
Když se Čech ocitne v Německu, většinou se těší na perfektní dálnice, pivo servírované ve velkých půllitrech a precizní pořádek, který byste si doma jen těžko představili. Jenže pak přijde běžný den a s ním obyčejná touha zajít do obchodu, koupit si rohlíky na svačinu, hladkou mouku na pečení nebo houskový knedlík, aby se k nedělnímu guláši všechno pěkně hodilo. A tam přijde kulturní šok.
V Německu totiž rohlík, tak jak ho známe u nás, neseženete. Místo něj na vás z vitrínky mrkají křupavé preclíky, tmavé semínkové bulky nebo chléb, který má s naším nadýchaným pečivem pramálo společného. A zatímco český rohlík je obyčejná, nenápadná a všední věc, v Německu vám rychle dojde, jak moc vám chybí.
Hladká mouka? Nepotřebná exotika
Další překvapení čeká v regálech s moukou. V Česku si jen tak sáhnete po hladké, polohrubé nebo hrubé. U sousedů ale zjistíte, že takové dělení neexistuje. Německé označování typů mouky je založené na číslech (například 405 nebo 550) a hladká mouka, jak ji známe my, v podstatě neexistuje. Chcete upéct bábovku podle receptu od babičky? Najednou zjišťujete, že to není vůbec snadné. Německá mouka má jinou strukturu a výsledek prostě nechutná tak, jak by měl. Češi v zahraničí pak často pašují mouku z domova, aby si mohli upéct buchty, koláče a cukroví, které chutná tak, jak jsme zvyklí.
Knedlík jako luxusní rarita
A co teprve knedlíky. V české kuchyni jsou skoro povinnou součástí, v Německu ale narazíte maximálně na bramborový „Kartoffelknödel“ – hutnou kouli, která má s českým houskovým knedlíkem společné jen jméno. Když si v Německu uvaříte svíčkovou a chtěli byste k ní dát knedlíky, čeká vás dobrodružství. Můžete se pustit do domácí výroby (pokud seženete aspoň trochu podobnou mouku), nebo si je přivézt z Česka. Německé regály na houskové knedlíky prostě nepamatují.
Zato se tu můžete legálně zhulit
A pak přijde ta druhá strana mince. V Německu se sice nedostanete k obyčejnému rohlíku, ale můžete si zajít na legální joint. Marihuana byla v posledních letech legalizována, a tak tu, kde Čech zoufale hledá známé potraviny, Němec v klidu kupuje trávu. Legální konopí je prodáváno pod přísnými pravidly a v omezeném množství, ale pořád je to něco, co by v Česku ještě donedávna znělo jako sci-fi.
Kultura stolování versus kultura pravidel
Čechy v Německu překvapí i to, jak moc se liší každodenní život. U nás je zvykem dát si v hospodě rychlé pivo a nakonec si nechat účet „na lístek“. V Německu se všechno platí hned, v hotovosti a do posledního centu. Na druhou stranu, když jedete autem, najednou vám nikdo neurčuje maximální rychlost – část dálnic je bez omezení a pocit svobody za volantem je sám o sobě zážitek.
Češi a Němci: dvě kuchyně, dva světy
Jídlo je asi největší kulturní rozdíl. Česká kuchyně stojí na kombinaci omáček, masa a příloh. Německá je jednodušší a často hutnější – párky, uzeniny, zelí, brambory. Zatímco my máme kachnu s knedlíkem a se zelím, Němci jedí vepřové koleno s bramborem nebo bílou klobásu s preclíkem. Chuťově to není špatné, ale pro Čecha, zvyklého na nadýchaný houskový knedlík, je to přece jen něco jiného.
Když Čech vyrazí do obchodu v Německu
Představte si obyčejný nákup. Jdete pro rohlíky, mléko a knedlíky. V Německu odcházíte s tmavým chlebem, sýrem v plátcích a pytlíkem brambor. Místo českého „za pět minut hotovo“ vám vaření zabere víc času, protože najít ingredience podle receptů z domova je složité. V tu chvíli pochopíte, jak moc jsou naše kuchyně spojené s národní identitou.
Něco chybí, něco přebývá
Když si to shrneme – v Německu nenajdete rohlík, hladkou mouku ani houskový knedlík. Zato vás čeká jiná zkušenost: legální marihuana, perfektní infrastruktura a přísný řád. Čech se tam cítí trochu jako doma, protože jazyk a kultura jsou blízké, ale zároveň má pocit, že mu pořád něco chybí. Možná je to právě ten obyčejný rohlík ke snídani.
Závěrem
Rozdíly mezi Čechy a Němci nejsou jen v tradicích a dějinách, ale i v každodenních detailech. V jedné zemi je samozřejmostí knedlík, v druhé preclík. My se divíme jejich přísnému pořádku, oni by zas možná kroutili hlavou nad naší láskou k levným rohlíkům. Ale právě tyto drobnosti dělají cestování tak zajímavým – nikdy nevíte, jestli vás víc překvapí chybějící houskový knedlík, nebo fakt, že si můžete legálně zapálit joint.