Hlavní obsah
Lidé a společnost

Měla 22 bytů, domov ale žádný. Teď jí ho pomáhá hledat Azylový dům Gloria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační snímek-děti

Během šestnácti let se stěhovala 22krát. Porodila čtyři děti, v současné době se stará o tři z nich. Alena si přeje jediné: získat vlastní bydlení a žít se všemi dětmi pohromadě

Článek

Ke splnění jejího snu ženě pomáhají pracovníci Azylového domu Gloria, který v Praze-Hlubočepech, který provozuje Arcidiecézní charita Praha.

Od alkoholika ke gamblerovi

Alenu týral otec-alkoholik, vychodila speciální školu. Z domova utekla za přítelem v 17 letech. Narodily se jim postupně tři děti. K idylce však měla mladá rodina daleko. Alenin přítel propadl hazardu, zadlužil se, neplatil nájem, a tak se museli vystěhovat. Začalo několikaleté martýrium s hledáním bytů po celé ČR. Narodil se další potomek. „Tehdy jsme měli pronajatý baráček, ale partner opět nezaplatil nájem a majitelé nás večer vyhodili na ulici. Spali jsme tehdy v autě,“ vzpomíná Alena.

Život v Praze

Rodina se na tři roky ubytovala v jedné pražské ubytovně. Když Alenin partner utekl, Aleně hrozilo vystěhování na ulici. V té době zasáhli sociální pracovníci a zajistili Aleně ubytování v Azylovém domě Gloria.

„Alenin největší problém byl, že sebou nechala snadno manipulovat. Její muž ji tahal do všech svých průšvihů a ona neuměla říct ne,“ vzpomíná na první setkání ředitelka Azylového domu Gloria sestra Imelda Jana Hrdličková. Zároveň ale ženu chválí za to, že má snahu svou situaci řešit. Je podle ní empatická a umí hospodařit se skromným rozpočtem. Hezky se stará o své děti, které mají ADHD a sklony k sebepoškozování. „Třeba pozve v azylovém domě na večeři rodinu, která je na tom ještě hůř. Říká, že když už vaří, tak navaří víc,“ chválí Alenu sestra Imelda.

Příprava na nový život

Vedle praktické pomoci tady učí ženu samostatnosti. Alena pravidelně dochází na socioterapii. Díky této metodě si uvědomí, že se nemůže nechat jen vláčet situací, že musí uchopit život do vlastních rukou a být aktivní.

Po roce má šanci získat sociální byt z magistrátu. „Myslím, že výchovu dětí paní Aleny by velmi ohrozilo další putování po azylových domech a krátkodobých pobytech v nevyhovujících ubytovnách,“ vysvětluje sestra Imelda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Azylové domy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz