Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rodičům pomáhá unikátní Program zdravého rodičovství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arcidiecézní charita Praha

Marie využila Program zdravého rodičovství

Paní Marie je maminkou čtyř dětí. Dvě jsou již dospělé, dva školáky má v pěstounské péči.

Článek

Těm osud zprvu nepřál, a tak je jejich výchova náročnější. I proto se s manželem rozhodli zapojit do Programu zdravého rodičovství. Svým klientům ho, jako jedna z prvních organizací v Česku, nabídla Charita Roudnice nad Labem.

„Našimi klienty jsou rodiny, které se ocitají v nějaké nepříznivé situaci, kterou nedokážou zvládnout vlastními silami. Rodina například přijde o bydlení, o práci, potýká se s dluhy nebo nezvládá péči o děti,“ vysvětluje sociální pracovnice Renáta Brožová.

Program byl již realizován v několika zemích a na jeho metodice se podílela řada světových univerzit. Díky důkladnému zpětnému vyhodnocování je zřejmé, že má prokazatelné výsledky.

Jeho první polovina je zaměřena na základy výchovy, druhá pak na problematické chování dětí. „Řešíme i agresivitu dětí, vážné konflikty mezi vrstevníky i v rodině. Cílem kurzu je přesvědčit rodiče, aby se potomkům věnovali smysluplně a využívali výchovné metody, které povedou ke vzájemnému respektu a omezí fyzické tresty dětí,“ vysvětluje sociální pracovnice Alena Mrázková.

Začátkem letošního roku ukončila Charita Roudnice již třetí běh tohoto programu. Kurz je určený pro rodiče dětí od 2 do 9 let. Probíhá ve skupině 10-15 rodičů, která se schází jednou týdně po dobu čtyř měsíců. Ohlasy jsou velmi dobré. „Neslibujeme, že na konci kurzu budou dokonalé děti a rodiče, ale každý má alespoň nějaký malý posun. Pozorujeme, že celkově se atmosféra v rodinách mění k lepšímu,“ hodnotí Mrázková.

Její slova potvrzuje i paní Marie. „Ten kurz mně dal strašně moc. Doma se zklidnila situace, já jsem změnila svůj postoj, svoje jednání, všichni jsme teď nějak více v klidu. Takže určitě bych kurz doporučila,“ uzavírá spokojená maminka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz