Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vyvětrejte skříně. Co nenosíte, poslouží jiným. Komunitní šatník dává věcem druhou šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arcidiecézní charita Praha

Komunitní šatník v Roudnici nad Labem

Duší komunitního šatníku v Jungmannově ulici v Roudnici nad Labem je paní Jana Urbanová.

Článek

Empatická blondýnka dělá svou práci s láskou. Není proto divu, že se sem věrní zákazníci vracejí nejenom pro zboží, ale i na kus řeči. A povědomí o netradičním ekologickém projektu šíří dál.

Charitní šatník provozuje roudnická Charita od svého vzniku v roce 1996. Do Jungmannovy ulice se přestěhoval před 10 lety. Funguje díky sousedské výpomoci. Někdo do šatníku věci daruje, další si je zase odnese. Denně sem míří lidé, kteří přinášejí vyřazené kousky oblečení, i ti, kterým ještě dobře poslouží. „Nejsme tu jen pro sociálně slabé, ale pro všechny, kteří žijí ekologicky a využité věci dávají zpět do oběhu,“ zdůrazňuje ředitelka Charity Roudnice nad Labem Marcela Lysáčková.

Z 90 % tvoří sortiment oblečení. Dětské, dámské, pánské. V policích si můžete vybrat ale i nádobí, hračky pro děti či ložní prádlo, kuchyňské utěrky a ručníky. Právě to poslední jmenované je nejžádanější.

Šatník pomáhá potřebným

Jedním typem zákazníků jsou klientky Azylového domu nebo rodiny s dětmi v nouzi, kterým roudnická Charita pomáhá. „Stane se, že do Azylového domu přijmeme maminku s jednou igelitkou. My ji tu vybavíme vším, co do začátku svého nového života potřebuje,“ říká paní Jana. Sociální pracovníci tu také vybavují klienty do chráněného bydlení. „Bez šatníku by to bylo daleko těžší,“ pochvaluje si službu sociální pracovnice Městského úřadu Roudnice nad Labem Jaroslava Kocourková.

V těchto prostorách zároveň Charita vydává i potravinovou pomoc sociálně potřebným. Když sem přijde člověk bez domova, odnáší si často konzervy, které může zkonzumovat přímo na ulici. Pokud si pro jídlo přijdou senioři nebo rodiny s dětmi dostanou suroviny, ze kterých si doma můžou uvařit nebo upéct.

Pravidelným zákazníkem je i pan Jiří. Bezdomovec, který na řešení své situace spolupracuje se sociálním kurátorem městského úřadu. Charita mu pomáhá materiálně. „Pan Jiří chodí čistě oblečený a umytý. Nebere vše, ale vybírá si, v čem se cítí dobře a co mu padne. Neztratil sociální návyky. Má léky, takže mu dáváme i nápoje, aby je měl čím zapít,“ říká paní Jana.

Foto: Arcidiecézní charita Praha

Paní Jana přijímá nové zboží

Čas na jarní úklid skříně

Dnes má zrovna plné ruce práce. Kromě výdeje zboží bude třídit a doplňovat nové věci. Pracovnice městského sociálního odboru přinesly dvě tašky plné oblečení. Jarní úklid spojily se sbírkou a do oběhu posílají pěkné kousky oblečení na jaro a blížící se léto.

Charitní šatník přijímá pouze čisté a vyžehlené oblečení. Co se neudá nebo je kazové, putuje na recyklaci. V obou případech vaše oblečení, které už nevyužijete, poslouží dál.

Roudnický komunitní šatník není jediným projektem tohoto typu. Jen v pražské arcidiecézi jich Charity provozují devět. Každoročně pošlou do oběhu tuny oblečení. „Přijďte se k nám podívat,“ zve Marcela Lysáčková. „Budete příjemně překvapeni, jak pěkné věci u nás najdete.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz