Hlavní obsah
Aktuální dění

Arnika si stěžuje na Českou televizi. O zástavbě kolejiště Hlavního nádraží chce informovat vyváženě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Luboš Pavlovič (se souhlasem autora)

Česká televize kritický hlas k developerským plánům Penty natočila, ale neodvysílala.

Česká televize odvysílala reportáž, která vyznívá, že se zástavbou nad kolejištěm Hlavního nádraží všichni souhlasí. Arnika proto podává na reportáž stížnost – o zástavbě kolejiště Hlavního nádraží je třeba informovat vyváženě.

Článek

V současné době se rozhoduje o tom, jestli bude za pár let Penta stavět nad kolejištěm Hlavního nádraží v Praze. Proces zahájení změny územního plánu, která má zástavbu umožnit, zatím běží značně nestandardně – vše se děje v řádu dnů a bez projednání s příslušnými orgány či veřejností. Na neobvyklost procesu i provázanost společnosti CR-City, která vystupuje jako investor, se společností Penta, upozornila organizace Arnika. Nejen Arnika, ale i AutoMat a další organizace, politici, odborníci i širší veřejnost jsou k zástavbě kolejiště Hlavního nádraží kritičtí.

„Česká televize o možnosti zástavby nad kolejištěm Hlavního nádraží informuje tak, že celá reportáž vyznívá jako propagační materiál Penty. Takto nekritické a nevyvážené by nemělo být žádné médium, natož veřejnoprávní televize, placená z peněz daňových poplatníků. Nadbíhání médií velkým hráčům, jako je Penta, je velmi nebezpečný precedent,“ varuje Anna Vinklárková z organizace Arnika.

Česká televize však odvysílala reportáž o výstavbě nad kolejištěm Hlavního nádraží,[1] která byla nevyvážená, poskytovala prostor pouze pozitivním názorům a nezazněla v ní žádná kritika záměru. Divák si tak nemohl utvořit vlastní názor na problematiku. Tím Česká televize porušila zákon o České televizi[2]i Kodex ČT.

V reportáži dostal prostor pouze náměstek primátora Prahy Petr Hlaváček a Pavel Streblov (místopředseda představenstva CR-City, společnosti, v níž jsou zastoupení manažeři Českých drah a developerské společnosti Penta a tedy člověk, který má přímý zájem na tom, aby se mohlo v území stavět). V reportáži dále zaznělo, že pro záměr jsou městští architekti i Správa železnic. Nikde nebylo ani zmíněno, že na záměr existují také kritické názory a pohledy. Reportáž se tak nesla v duchu všeobecné shody nad záměrem výstavby nad kolejištěm Hlavního nádraží, a dokonce i přestřešení Masarykova nádraží a přestavby budovy Hlavního nádraží, ke které jsou odborníciširší veřejnost velmi kritičtí.

„Arnika se často setkává s neochotou médií psát o developerské výstavbě kriticky, protože jsou developeři často (spolu)vlastníky či významnými donory některých médií. Dále jsme svědky toho, že pokud se některá větší média snaží psát o projektech Penty kriticky, například informovat o našem vítězství u Nejvyššího správního soudu – rozsudku, který označil průběh povolování stavby Penty za nezákonný[3] – jsou tato média okamžitě konfrontována tiskovým oddělením Penty, aby tyto zprávy „opravila“. Je zjevné, že se Penta snaží ovlivňovat média, ale v případě veřejnoprávních médií je to už opravdu přes čáru,“ upozorňuje Vinklárková.

Po jednání VURM 24. 4. 2024 byl navíc Českou televizí natočen kromě rozhovoru s Pavlem Streblovem také rozhovor s odbornicí Arniky Ing. arch. Annou Vinklárkovou. Ta kritický pohled na záměr nabídla, rozhovor s ní však nebyl použit. Ani jiný kritický názor v reportáži nezazněl, a dokonce ani žádná zmínka, že Arnika či další organizace či některé koaliční i opoziční politické strany či širší veřejnost jsou k projektu kritické.

V reportáži byla navíc použita koláž z tiskové zprávy Arniky, která byla 15. 4. 2024 zaslána také do ČT. Ta upozorňovala na netransparentní postup ze strany společnosti CR-City, která podnět na změnu územního plánu neprojednala s magistrátem, Institutem plánování a rozvoje ani s veřejností a obešla tyto orgány prostřednictvím Českých drah a Prahy 2.

V reportáži s pozitivním vyzněním se tak objevila koláž se zdrojem Arnika, ale nebyla doplněna o úhel pohledu, který měla nabízet. Arnika se proti takovému použití jejího obsahu, který v reportáži působí tak, že záměr také schvaluje, důrazně ohrazuje.

Arnika proto podala stížnost šéfredaktorovi zpravodajství ČT, generálnímu řediteli ČT a Radě ČT.

[1] 24. dubna 2024, Události v regionech Praha – reportáž „Další výstavba na hlavním nádraží v Praze“, reportérka Karolína Nová https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/224411000140424/

[2] Zákon 483/1991 Sb. České národní rady o České televizi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz