Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zálohování nápojových lahví a plechovek: proti tlaku odpadové lobby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Luboš Pavlovič (se souhlasem autora)

Zálohování netvoří zátěž pro státní rozpočet.

Zálohování PET lahví a nápojových plechovek je jedním z klíčových kroků, jak snížit množství odpadu a zlepšit ochranu životního prostředí. Jeho zavedení nabízí efektivní řešení, které podporují odborníci na danou tematiku.

Článek

Proti zálohování se však zvedla vlna mediální kritiky, živená hlavně odpadovou lobby, často postavená na různých dezinformacích a mýtech, ale i obavami obcí.

Proces schvalování zálohového zákona je tím ohrožen a politici i veřejnost jsou přesvědčováni, že se jedná o špatný krok. Zkušenosti ze zemí, kde již bylo zálohování zavedeno, však ukazují, že má pozitivní efekt při ochraně zdraví i životního prostředí a je i finančně výhodné jak pro obce, tak spotřebitele a přírodu. Je proto důležité podpořit zákonodárce, kteří ho chtějí přijetím zálohového zákona při zářijovém projednávání v parlamentu podpořit.

Plechovky i plasty, jsou z toxické pasty

Jedním z hlavních důvodů, proč je zavedení zálohového systému nezbytné, je rostoucí problém znečištění životního prostředí odpadem. Nezálohované plastové lahve a nápojové plechovky se totiž pořád často ocitají v přírodě, kde mají výrazně negativní vliv na životní prostředí i celé ekosystémy. Plastové lahve se nerozkládají, ale postupně se rozpadají na mikroplasty, které pak kontaminují půdu, vodu i potravinový řetězec. O nebezpečí mikroplastů není sporu. Podle aktuálních studií pronikají do mozku a mění chování savců. U lidí se našly nejen ve všech vnitřních orgánech, jako jsou ledviny a játra, ale například také v penisu. V mozku lidí se jich za celý život nashromáždí tolik, že by se z nich dala vyrobit plastová lžička. Kromě toho jsou barvené PET lahve často vyrobeny s použitím toxických chemikálií, které mohou mít škodlivé účinky na zdraví lidí i zvířat, pokud se dostanou na skládky, nebo do spaloven.

Velmi podobně je to i u nápojových plechovek. U nich navíc vzniká vážné riziko pro životní prostředí už při výrobě hliníku, ze kterého se skládají především. Ta zahrnuje rafinaci bauxitové rudy a těžba bauxitu může znečišťovat vodu v zemích, odkud pochází. Řeky a sedimenty kontaminované těžkými kovy ohrožují zdraví lidí a volně žijících živočichů v blízkosti dolů. A problém jsou samozřejmě i plechovky rozházené v přírodě nebo vyhozené ve směsném odpadu. Ty totiž opět končí na skládkách a ve spalovnách. Recyklace hliníku je proto důležitým nástrojem, jak škodlivou „prvovýrobu“ nápojových plechovek i jejich obsah ve směsném odpadu či přímo v přírodě omezit. A zálohování je efektní nástroj, jak recyklovat maximální možné množství jak PET lahví, tak nápojových plechovek.

V zemích, kde tento systém funguje, došlo k výraznému snížení množství odpadu, který se válel v přírodě. Je to jednoduchá matematika. Lidé prostě mají motivaci lahve a plechovky vracet zpět, protože za ně dostávají zálohu. Tím se nejen zvyšuje míra třídění, ale také se chrání příroda před znečištěním. Navíc tím zabraňujeme tomu, aby odpad vůbec vznikal, ať už by skončil kdekoli, protože vybrané PET lahve a nápojové plechovky budou sloužit přímo k výrobě nových obalů.

Netřídíme špatně, ale měli bychom lépe a mohli bychom efektivněji

Evropa si stanovila ambiciózní cíle v oblasti recyklace, přičemž do roku 2029 by mělo být dosaženo 90% míry třídění nápojových lahví a plechovek. Bez zálohového systému nemá Česká republika šanci tento cíl splnit, protože dosud se žádné zemi nepodařilo dosáhnout podobného výsledku bez zavedení tohoto systému. I když se v České republice třídí poměrně dobře, zlepšení v recyklaci je stále potřeba. Momentálně například dokážeme vytřídit jen asi třetinu nápojových plechovek.

Zavedení zálohového systému bude mít také pozitivní ekonomický dopad. Česká republika by měla být v důsledku zavedení zálohového systému schopná ročně ušetřit 500 milionů korun, které nyní odvádí a v opačném případě nadále odvádět bude do rozpočtu Evropské unie, jako pokutu za nedostatečnou míru recyklace plastů. Tyto finance by mohly zůstat v českém rozpočtu a být využity pro jiné priority.

Kromě toho analýzy ukazují, že zálohový systém by mohl přinést finanční výhody i pro obce. I když by obce přišly o určité příjmy z prodeje vytříděného materiálu, tyto ztráty by měly být kompenzovány úsporami spojenými s úbytkem směsného odpadu, ale hlavně příspěvky z nevybraných záloh a navýšené příspěvky od EKO-KOMu. Celkově se odhaduje, že obce by na zavedení zálohového systému mohly ročně vydělat kolem 120,7 milionů korun.

Proč nestačí třídění do kontejnerů?

Někteří odpůrci zálohového systému argumentují, že stačí zlepšit třídění do žlutých a šedých kontejnerů. Ovšem tento přístup má několik zásadních nedostatků. Jedním z nich je fakt, že odpad ze žlutých a šedých kontejnerů je často znečištěný, což komplikuje, nebo dokonce znemožňuje jeho recyklaci. Zvláště u plastových lahví je důležité zajistit čistotu materiálu a původ obalu, aby bylo možné lahve bezpečně zrecyklovat a využít pro výrobu nových. Současný systém sběru toto zajistit nedokáže. Kromě toho by zlepšení současného systému třídění vyžadovalo obrovské investice, které by musely nést obce a jejich obyvatelé. Naopak, stejně jako u zahraničních zálohových systémů, systém zálohování by měl financovat sám sebe. Příjmy ze zálohování budou v Česku tvořeny třemi složkami: výnosem z prodeje vysbíraného materiálu (PET, jiné plasty, hliník a kovové materiály), poplatky výrobců zálohovaných nápojových obalů (hrazeny dle množství uvedeného na trh) a nevyplacenými zálohami (týká se zálohovaných obalů, které nebudou vráceny do systému). Zavedení zálohového systému ani jeho následný provoz tedy netvoří zátěž pro státní rozpočet.

Nevěřte chytrákům – sběrných míst bude dost

Jedním z častých mýtů je, že bude těžké najít místo, kde PET lahve a plechovky vracet. Ve skutečnosti by bylo možné odevzdávat zálohované obaly ve všech prodejnách a čerpacích stanicích nad 50 metrů čtverečních, což představuje zhruba 11 tisíc míst po celé republice. V menších obcích s méně než 300 obyvateli by byla zajištěna dostupnost sběrného místa prostřednictvím speciálních odběrných míst.

Zálohový systém PET lahví a nápojových plechovek je důležitým nástrojem pro snížení znečištění, zlepšení recyklace a dosažení cílů v oblasti ochrany životního prostředí, které si Česká republika a Evropa stanovily. Parlament by měl tento systém podpořit, protože představuje ekonomicky výhodné a ekologicky efektivní řešení problému s odpady. Zálohování totiž není pouze o vracení lahví a plechovek, ale o zodpovědném přístupu k našim zdrojům a budoucnosti naší planety.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz