Hlavní obsah
Knihy a literatura

Leviar – Králova Mlha: Fantasy dílo, díky kterému zavzpomínáte na Tolkienovu Středozem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ART+

Kniha Leviar - Králova mlha

Jste fanoušky moudrého Gandalfa, spravedlivého Johna Snowa nebo snad cynického Geralta z Rivie? V tom případě vám nesmí uniknout první díl české fantasy Leviar – Králova mlha.

Článek

Rozsáhlé světy, komplexní magie a epická dobrodružství – to jsou aspekty každé kvalitní fantasy literatury, která má za úkol posouvat čtenáře dál do fiktivních světů mimo běžné lidské zkušenosti. A přesně to nám také nabízí prvotina z dílny českého spisovatele Aleše Diviše.

Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen nečinně přihlížet a rozhodnou se vyrazit do boje. Pomoci jim mohou nejen jejich síla a důvtip, ale i magické schopnosti Leviar. Kouzelná moc je sice považována za prokletí, ale její správné použití může dokázat nemožné. Třeba i rozhodnout bitvu proti Bílému králi, který šíří zkázu a smrt.
Fragment.cz

Svět jako základní kámen

Jedním z hlavních pilířů celé knihy je bezpochyby svět zvaný Sylothys. Toto rozmanité univerzum je rozděleno do několika krajů a regionů, přičemž pro každý je typická geografie, kultura a historie. Skutečnost, že odlišné části země obývají různorodé rasy, snad nikoho nepřekvapí. Autor si na popisu celého světa dal opravdu záležet. Čtenářům se dostává dostatečně promyšlených a květnatých informací, které vysvětlují jeho zákonnosti, a přitom vás nezahlcují nadměrnými detaily.

A abychom se v Sylothysu neztráceli – na samém začátku knihy najdeme také mapu.

Foto: ART+

Svět Sylothys

Cože? Žádná one-man show?

Čím se Leviar liší od drtivé většiny moderních fantasy románů je počet hlavních hrdinů. Diviš se nesoustředí na jednu jedinou postavu, která má spasit svět, v tomto případě se setkáváme hned se šestkou přátel, kteří se vydávají vstříc záhadám a tajemstvím, která s sebou přináší nebezpečná mlha. Každý do mlýnku přispívá svými jedinečnými vlastnostmi a schopnostmi. Někomu mohou dělat trable jména postav, jelikož i v těch je silný nádech fantasy. Nenajdeme zde žádnou Jarmilu nebo Dušana – místo nich se nám představuje Nydeon, Thelian nebo Skyanna.

Síla Leviar – dar nebo prokletí?

V tajemné síle Leviar, o které se přeci jen prozatím nedozvídáme tolik, kolik bychom potřebovali, je bezpochyby potenciál na velkolepý rozvoj. Je originální, má svá pravidla a jistojistě bude hrát v dalších dílech první housle.

Romantika? Ne, díky.

Není žádným tajemstvím, že knižnímu trůnu v České republice vládnou především YA romány, ve kterých pochopitelně nesmí chybět notná dávka milostných scén nebo alespoň lehká romantika. Tu zde ovšem nečekejte. Na druhou stranu mně jako ženě to vůbec nevadilo a musím přiznat, že kniha funguje dobře i bez lásky.

Závěrem – Leviar je nedělní oddechovka, kterou díky svěžímu spádu událostí zhltnete dřív, než řeknete Sylothys. Úvodní část této hrdinské fantasy série by si měl každý milovník středověkých dobrodružných výprav zapsat do svých „must-read“ seznamů. Vydáno nakladatelstvím Fragment (Albatros media a.s.).

Bonusové materiály k příběhu lze sledovat na oficiálním IG účtu autora.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám