Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Automobil jako fetiš a drahá závislost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositphotos

Zahlcenost zejména větších měst a hlavních tahů říká, alespoň trochu přemýšlivému člověku, že tady už není něco v pořádku, tady už se to odklání od esenciální potřeby užití daného prostředku dopravy.

Článek

Pokud byste se teď úplně odtrhli od toho, jak reálně užíváte automobil, úplně to nechali stranou a zkusili se do hloubky a v celé šíři souvislostí zamyslet nad tím nejzákladnějším účelem automobilu a způsobem užití, které při zohlednění všech možných variant i životních potřeb nelze nahradit: Co by to bylo? Jak byste pak automobil využili?

V dopravní zácpě tráví v autě mnozí každý den desítky minut i hodin. Mnozí si tato výrazná časová (následně pak i jiná) omezení pak omlouvají tím, že „musí“ či že „to holt jinak nejde“. Často si to podkládají mnohdy pečlivě a léty vykonstruovanými důvody, jejichž původ už si neuvědomují a stalo se to jaksi přirozeným ospravedlněním. Někteří by mohli namítnout, že si cestou poslechnou díky tomu něco zajímavého nebo že si vyřídí přes handsfree spoustu hovorů. Jenže to už je pouze adaptace na daný problém a zpříjemnění něčeho, co příliš nedává smysl.

Nebylo by lepší trávit podstatnou část vašeho života někde jinde? A nešlo by to tedy jinak?

Zkuste si dát dohromady kolik vás celkově, jak finančně tak časově, stojí veškeré náklady na dopravování se autem. Napište si to přehledně na papír (aby vás nic nerušilo). Vedle toho si zkuste vypsat celkové (tedy nejen finanční) náklady na kolo, MHD, pěší chůzi či elektro vozítka (el. koloběžky, jednokolky apod.). Teď si zkuste dát o tomu širší souvislosti, co vám co dává z pohledu duševního a fyzického zdraví a co to dává ostatním - se kterými se třeba i často setkáváte. Zkuste nad tím popřemýšlet. Dejte si na to čas, klidně si to rozdělte na více částí. Máte hotovo? Dejte si to na nějaké místo, které máte denně na očích, třeba na to, které vidíte před odchodem či po příchodu. Zkoušejte si s tím co jste si utvořili průběžně pracovat. Vynechejte třeba jeden den, pro větší kontinuitu dva či tři dny, cestu autem. Namísto toho zkoušejte jak se co nejlépe přepravit jiným způsobem a přemýšlejte jaké to bude mít do budoucna benefity. Přemýšlejte také nad tím kam se a proč přepravujete. Mobilita má totiž širší souvislosti. Jsou tam souvislosti s kvalitou života a využívání času.

Nechte si to uzrát, aktivně zkoušejte. Třeba po čtvrt roce si to zhodnoťte - jaké jsou přínosy změn pro mě a jaké pro mé blízké i širší okolí? Co má tedy větší smysl a dlouhodobě obohatí?

A nebyli jsme předtím na automobilu vlivem různých faktorů (třeba reklamy) příliš závislí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám