Článek
Za vším stojí britský farmakolog, profesor David Nutt, který se po desetiletích výzkumu alkoholu a jeho účinků na mozek rozhodl nabídnout bezpečnější alternativu. Tato látka se jmenuje Alcarelle.
Věda, která stojí za změnou
Současný alkohol je podle vědců promiskuitní molekula, která bez rozmyslu stimuluje všech 15 podtypů receptorů GABA v mozku. Právě tyto receptory jsou klíčové pro pocit uvolnění a klidu. Alkohol je však zároveň toxin, který se v těle metabolizuje na acetaldehyd, což je hlavní příčina kocoviny, poškození orgánů a zvýšeného rizika rakoviny.
Profesor David Nutt si uvědomil, že stačí selektivně cílit na ty správné receptory, aniž by se vyvolaly negativní účinky. Alcarelle je proto vyvinut jako syntetická molekula, která je navržena tak, aby v mozku působila stejně jako alkohol, ale bez vedlejších škodlivých účinků. Profesor tvrdí, že Alcarelle brání tomu, aby se člověk opil pod obraz a utrpěl otravu alkoholem. A to bez ohledu na množství, které vypije. Cílem je dosáhnout příjemné „lehké opilosti“ bez rizika otravy.
Alcarelle je v současné době ve fázi výzkumu a vývoje. Jedná se o bezbarvou tekutinu bez zápachu a chuti. Společnost GABA Labs má v plánu jej licencovat velkým nápojovým společnostem, které by mohly Alcarelle použít k výrobě nové generace funkčních nápojů.
Sentia jako manifestace budoucnosti
Protože cesta Alcarelle k regulačnímu schválení je dlouhá a drahá, tak se společnost GABA Labs rozhodla přistoupit k poměrně elegantnímu řešení, kdy na trh nejprve uvedla produkt s názvem Sentia, který má být průkopníkem a důkazem funkčního konceptu. V neposlední řadě se má stát generátorem příjmů GABA Labs, ověřit trh a získat kapitál na vývoj Alcarelle. Sentia je totiž botanický destilát vyrobený ze směsi rostlinných látek, které aktivují GABA receptory v mozku.
Sentia se prodává v USA, Velké Británii a EU. Její složky jsou obecně považovány za bezpečné, takže nevyžadují zdlouhavé schvalovací procesy jako syntetický Alcarelle. Uživatelé Sentia hlásí pocit „opilosti“ a lehkosti v ramenou. To vše bez jakékoliv kocoviny. Část konzumentů sice kritizuje bylinnou chuť produktu, ale zároveň tvrdí, že plní svůj primární účel opojného bezkocovinového drinku.
Regulace jako největší výzva
Největší překážkou pro Alcarelle je přísný proces schvalování. V USA plánuje GABA Labs podat žádost o Generally Recognized As Safe (GRAS) notifikaci od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Jedná se o dobrovolný proces, který firmám umožňuje uvést látku na trh rychleji, ale zároveň se očekává silná odborná a právní kritika.
V Evropské unii musí Alcarelle projít přísnějším a povinným schvalovacím procesem Novel Food pro nové potraviny. Ten vyžaduje komplexní bezpečnostní dokumentaci a může trvat několik let.
Ačkoli Alcarelle slibuje eliminaci zdravotních rizik spojených s alkoholem, tak odborníci z oblasti veřejného zdraví varují, že stimulace mozku nikdy není úplně zadarmo a bez následků. Otázkou taky zůstává, zda se dá oddělit pocit uvolnění a družnosti od ztráty zábran, které často vedou k rizikovému chování.
Budoucnost konzumace alkoholu
Boom nealkoholických nápojů, který je poháněn zdravým životním stylem mladší generace připravuje ornou půdu pro produkty jako Alcarelle. Zajímavé je, že namísto přímé konkurence alkoholu a tradičním značkám se GABA Labs chce stát jejich partnerem, který jim poskytne novou „revoluční“ ingredienci.
Alcarelle opravdu může mít potenciál způsobit revoluci v globálním nápojovém průmyslu a zlepšit veřejné zdraví. Podobně jako se to nedávno podařilo například lečivu Ozempic, který se kromě původního účelu pro léčbu cukrovky začal úspěšně používat jako prostředek na hubnutí a obezitu. Podobný celosvětový úspěch Alcarelle bude záviset nejen na vědě, ale také na schopnosti společnosti překonat regulační překážky a získat si důvěru spotřebitelů.