Hlavní obsah
Příběhy

Měl jsem jet jen na obyčejnou brigádu. Už první den mi ale změnil život

Foto: pixabay

Chtěl jsem si jen přivydělat na léto a nepřemýšlel jsem o tom, že by mi tahle práce mohla přinést něco víc než pár korun do kapsy. Jenže hned první den na brigádě se stalo něco, co obrátilo můj život vzhůru nohama

Článek

Jmenuju se Tomáš a bylo mi devatenáct, když jsem nastoupil na svou první letní brigádu v pekárně. Nebyl to žádný velký sen – spíš nutnost. Potřeboval jsem peníze na řidičák a rodiče mi jasně řekli, že jestli chci jezdit, musím si to zaplatit sám.

Do pekárny jsem přišel ještě před pátou ráno. Bylo to pro mě úplně nové – zatímco většina mých vrstevníků tou dobou spala, já už měl na sobě bílý plášť, čepici a poslouchal, jak se kolem mě míchá těsto, syčí pece a lidé pobíhají, jako by to byla ta nejpřirozenější věc na světě.

Myslel jsem, že to bude nuda. Že prostě budu nosit bedny a uklízet mouku z podlahy. Jenže pak se objevil on – mistr pekař, starší chlap, který měl jméno Václav, ale všichni mu říkali Vašek. Měl ruce jako lopaty, vlasy prošedivělé moukou a úsměv, který dokázal zjemnit i ten nejtvrdší ranní start.

„Tak ty jsi nový brigádník?“ zeptal se, a než jsem stihl odpovědět, podal mi kus těsta. „Na, zkus si to. Ucítíš, jak voní práce.“

Bylo to zvláštní. Držel jsem v rukách obyčejný kus těsta, ale měl jsem pocit, že držím něco, co má svůj příběh. A Vašek mi začal vyprávět. O tom, jak pekařina není jen o mouce a vodě, ale o trpělivosti, rukách a srdci.

První den jsem se učil uplést houstičku. Byla křivá, těsto se mi lepilo mezi prsty a já se smál vlastní neschopnosti. Vašek se ale nesmál. Jen mě poplácal po zádech a řekl: „Naučíš se. Každá práce stojí za to, když ji děláš poctivě.“

Ten den se mi do hlavy vryla jednoduchá věta – že není důležité, co děláš, ale jak to děláš. Do té doby jsem měl pocit, že brigáda je jen prostředek k cíli. Ale najednou jsem cítil, že to má smysl. Že to není jen práce, ale zkušenost.

Když jsem přišel domů, máma se smála, že smrdím jako pec. Já jsem se ale cítil pyšný. Bylo to poprvé, kdy jsem měl pocit, že dělám něco dospělého, něco, co má váhu.

Další dny jsem se učil víc. Jak se těsto nesmí uspěchat. Jak se pozná, kdy je pec připravená. A hlavně, jak se držet, když už nohy bolí a ruce se třesou. Vašek mi ukazoval všechno s trpělivostí, která mě fascinovala. Vždycky říkal: „Chleba tě naučí pokoře. Když ho budeš chtít uspěchat, rozpadne se. Stejně jako život.“

První týden jsem byl úplně vyřízený. Chtěl jsem to vzdát, najít si něco lehčího, kde nebudu vstávat v noci a nezvedat těžké bedny. Jenže vždycky, když jsem si vzpomněl na Vaška a jeho klidné oči, vstal jsem a šel.

Jednoho dne, když jsem se snažil uplést rohlíky, přišla za mnou jeho žena, která tam taky pracovala. Přinesla tác a řekla: „Podívej, ty tvoje křivé rohlíky se prodaly první. Lidi mají rádi, když je v tom kus člověka.“ Smála se a já cítil, jak se mi hrne krev do tváří. Ale uvnitř mě to hřálo.

Na konci prázdnin jsem měl vyděláno na řidičák. Ale najednou to pro mě nebyl hlavní cíl. To, co jsem si odnesl, byla zkušenost, že práce není ostuda. Že i obyčejný chléb má hodnotu, protože je za ním pot, čas a srdce.

Dnes, když si kupuju housku, vždycky si vzpomenu na svůj první den. Na to, jak jsem stál neohrabaný s kusem těsta v rukou a myslel si, že je to jen brigáda. Ale byl to začátek něčeho víc. Uvědomil jsem si, že i malá zkušenost může změnit člověku pohled na život.

Možná jsem se nestal pekařem. Ale stal jsem se člověkem, který ví, že poctivá práce má smysl, i když si to neuvědomíte hned. A za to budu vždycky vděčný jedné obyčejné brigádě a muži jménem Vašek, který mě naučil víc, než bych čekal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz