Článek
Všechno to začalo jedno pondělní odpoledne, kdy jsem si usmyslela, že si udělám guacamole. Představa křehkých nachos a jemného, krémového avokáda mě poháněla víc než cokoliv jiného. Jenže když jsem doma sáhla po avokádu, které jsem koupila před dvěma dny, zjistila jsem, že je tvrdé jako kámen. Doslova by šlo použít místo dlažební kostky.
Nechtěla jsem čekat několik dní, než dozraje. Znala jsem sice různé babské rady – položit ho na slunce, nechat na okně, dokonce někdo tvrdil, že ho mám zabalit do utěrky a dát k topení. Ale to všechno znělo jako čekání na Godota.
A pak jsem si vzpomněla na tip, který mi kdysi mimochodem řekla kamarádka: „Dej avokádo do papírového sáčku s banánem.“ Prý to funguje jako kouzlo. V tu chvíli jsem byla připravená vyzkoušet cokoliv.
Našla jsem doma hnědý papírový sáček od pekařství a banán, který už měl pár hnědých teček. Vložila jsem avokádo dovnitř, banán k němu a sáček lehce zavřela. Vypadalo to obyčejně, skoro až směšně – jako kdybych si balila svačinu.
Druhý den ráno jsem sáček otevřela a skoro jsem nevěřila vlastním očím. Avokádo bylo na dotek měkké, přesně tak akorát – ne přezrálé, ne tvrdé. Když jsem ho rozkrojila, uvnitř byla krásná máslová dužina, přesně ta, o které jsem snila.
Později jsem zjistila, proč to tak skvěle funguje. Banán při dozrávání uvolňuje látku zvanou etylen – přírodní plyn, který urychluje zrání ovoce. Papírový sáček drží tohle „voňavé kouzlo“ blízko avokáda, takže proces běží mnohem rychleji. Žádná věda, žádná drahá pomůcka – jen příroda a trocha chytrého balení.
Tenhle trik jsem od té doby vyzkoušela i na další ovoce. Tvrdé broskve? Sáček s jablkem a do rána byly sladké a měkké. Banány, které potřebujete rychle zežloutnout? Sáček s jiným zralým banánem a výsledek je tu během pár hodin.
Ano, někdy se to zvrtlo. Jednou jsem nechala avokádo v sáčku o den déle a našla jsem uvnitř hnědou, měkkou kaši, která už byla tak trochu smutná. Takže rada zní, kontrolujte to. To kouzlo funguje rychleji, než čekáte.
Co mě ale na celé té zkušenosti baví nejvíc, je její jednoduchost. Papírové sáčky má doma každý a zralý banán se většinou někde v míse válí. Je to trik, který nevyžaduje žádné speciální podmínky a přesto funguje skoro pokaždé.
Takže kdykoliv dnes vidím v obchodě avokádo tvrdé jak kámen, už se tomu nesměji ironicky, ale spokojeně si ho dám do košíku. Vím, že do zítřka z něj může být hvězda mé kuchyně. A stejně tak vím, že příště, až mi přijde chuť na guacamole na poslední chvíli, už mě žádné tvrdé ovoce nezastaví.