Hlavní obsah
Finance

Dovolená za půjčené peníze je cesta do pekel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Brady Knoll / Pexels

Dovolená u moře není pro každého. Pokud se lidé chovají neúměrně svým financím a půjčují si na vyšší životní styl, doplatí na to. Není výjimkou, že kvůli předražené dovolené nakonec přijdou i o střechu nad hlavou.

Článek

Prázdniny jsou v plném proudu a cestování na dovolené taky. Každý člověk je přesvědčený, že má právo na odpočinek, kdy pár dní jednoduše vypne, bude si užívat, nic neřešit a nabere nové síly. V případě, že si na vysněný odpočinek u moře půjčíte peníze, se však místo načerpání nových sil dostaví jen další problémy.

Půjčky nejsou řešení

Zlaté pravidlo finanční gramotnosti zní: „Když si něco nemůžu dovolit, tak si to prostě nekoupím!“ Bohužel, jako každý rok se najde spousta lidí, kteří ignorují svůj nedostatek financí a nechají se zlákat nabídkami cestovních kanceláří a vyrazí na dovolenou k moři za půjčené peníze. Tím, ale místo odpočinku začínají jen jejich potíže. Pokud jste nebyli za rok schopni na dovolenou našetřit je jasné, že ji nezvládnete ani za rok splatit. Na úhradu půjčky totiž budete měsíčně posílat nejen tu částku, kterou jste si nedokázali každý měsíc na dovolenou odložit, ale k tomu vás navíc bude stát ještě úroky za půjčené peníze a poplatky za poskytnutí a vedení úvěru, výpisy a další drobnosti, které když se posčítají udělají pěknou sumičku. Svoji týdenní dovolenou, kdy budete předstírat, že si to můžete dovolit, tak budete splácet třeba i několik let, kdy si o další dovolené budete moc nechat leda zdát.

Kvůli dovolené bezdomovcem

Taky se vám může stát, že z nějakého důvodu přijdete o práci a na splátky už nebudete mít žádné peníze. Dluhy a úroky začnou narůstat, společnosti vám začnou posílat upomínky, kdy třeba 1 upomínka, kdy vám napíšou, že jim dlužíte a máte zaplatit, stojí třeba 1 500 Kč, což je další částka, o kterou se váš dluh navýší a kterou budete muset nakonec zaplatit. Když nebudete platit, přijdou dřív nebo později exekutoři, zabaví, co půjde a když to nebude stačit, podívají se na zoubek i vašim nemovitostem. Celkem běžně se tak stává, že kvůli neuvážené půjčce lidé přijdou i o vlastní bydlení.

Řešení? Držte se svých finančních možností

Možná to bude znít krutě, ale dovolená u moře prostě není pro každého. Není to samozřejmost, a ne každý si ji může dovolit. Smiřte se s tím, jaké máte finanční možnosti a buď travte volný čas podle nich, nebo si najděte přivýdělek a na to, co si přejete, si jednoduše vydělejte. Je však důležité si uvědomit, že právo nemá nikdo na nic a každý má jen to, o co se sám zaslouží. Ať už jsou to peníze, nebo dluhy. Je to jen a pouze na vás.

Znáte nějaké případy, kdy si lidé vzali neuváženě půjčku na nesmysl a skončilo to špatně?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz