Hlavní obsah
Bydlení

Neplatiči nájmů jsou hrozba pro poctivé podnájemníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Curtis Adams / Pexels

Slušné nájemní bydlení se stává finančně nedostupné.

Neplatiči ničí trh s nájemním bydlením. Majitelé zvyšují nájmy, aby si pokryli vzniklé škody a doplácejí na to slušní a bezproblémoví nájemníci, pro které se bydlení v nájmech pomalu, ale jistě stává finančně nedostupné.

Článek

Počet neplatičů v podnájmech roste a tím pádem se stávají velkým problémem pro majitele nemovitostí i pro ty, kteří jsou poctiví a hledají spolehlivý pronájem. Neplatiči nejenže ohrožují finanční stabilitu pronajímatelů, ale také ztěžují situaci slušným lidem, kteří potřebují střechu nad hlavou.

Důvěřuj, ale prověřuj

Majitelé nemovitostí nemají jinou možnost než důvěřovat novým nájemníkům, což zahrnuje riziko. Bohužel, ne každý nájemník je poctivý a spolehlivý. Neplatiči záměrně ignorují své finanční závazky a mnohdy i devastují pronajaté prostory. Tato situace způsobuje majitelům nemovitostí značné finanční ztráty a právní problémy. A nemělo by se zapomínat ani na hrozný pocit bezmoci, když se jim v bytě rozvaluje neplatící příživník a oni do vlastního bytu nesmí vstoupit, protože by porušili zákon. Musí čekat celé měsíce než se podaří neplatiče soudně vystěhovat a celou tu dobu jim narůstá škoda, kterou jim nikdo neproplatí.

Ceny nájmů rostou, je to logické

Kvůli neplatičům rostou ceny nájmů, protože majitelé se snaží pokrýt své ztráty. To vytváří začarovaný kruh, kdy poctiví nájemníci musí platit vyšší nájmy a zároveň se potýkají s omezenou nabídkou dostupného bydlení. Tento trend je obzvláště patrný ve městech, kde je poptávka po nájmu vysoká a ceny tu rostou daleko rychleji. Na druhou stranu to dává smysl.

Právní aspekty a ochrana majitelů

V České republice je právní ochrana pronajímatelů hodně nedostatečná. Proces vystěhování neplatičů je zdlouhavý a nákladný. Majitelé nemovitostí jsou nuceni vynakládat značné prostředky na právní poplatky a opravy škod způsobených neplatiči. Existují návrhy na změny zákonů, které by měly zlepšit situaci, ale jak budou fungovat v praxi nikdo neví. Osobně nemám velká očekávání a i nadále si myslím, že je nejlepší prevence si budoucí nájemníky pořádně prověřit. Doporučuji důkladné prověření finanční historie a žádost o reference od předchozích pronajímatelů.

Neplatiči ničí trh s nájemním bydlením

Neplatiči v podnájmech představují vážný problém, který negativně ovlivňuje celý trh s nemovitostmi. Je nezbytné, aby legislativa poskytla majitelům nemovitostí lepší ochranu a aby pronajímatelé věnovali větší pozornost prevenci tohoto problému. Jen tak lze zajistit, že slušní lidé budou mít dostupné slušné bydlení, aniž by byli zbytečně vystaveni finančním rizikům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz