Článek
Dýška alias spropitné se postupem času staly jakousi samozřejmostí při placení účtů v pohostinství. Z dobrovolného odměnění nadstandardního přístupu jednotlivého zaměstnance se tak stala samozřejmost. A kdo ji neodmítá, měl by se stydět! Nebo ne?
Dobrá práce je samozřejmost
Když jdu do restaurace, objednám si jídlo za určitou cenu. Cena toho jídla zahrnuje nejen suroviny na přípravu, ale i pronájem restaurace, platy zaměstnanců, vybavení a podobně. Nevidím tedy jediný důvod, proč bych měla při placení nechávat nějaké dýško obsluze, která jen dělala svoji práci. To, že svoji práci dělají ti lidé dobře a kvalitně, je tím důvodem, proč tu práci mají a pobírají za ni plat. Nevnímám tedy důvod takovou samozřejmost extra odměňovat.
Nízké mzdy nejsou můj problém
Zastánci dýšek se často ohánějí argumentem, že číšníci a servírky mají minimální mzdy a jsou na dýškách závislí. Tohle asi nebude znít hezky, ale to je jejich problém, ne můj. A nevím, proč já bych jim to měla doplácet ze svých peněz. Bude snad někdo doplácet něco mně, když si s klientem domluvím zakázku za málo peněz? Ne nebude. Takže to bych tedy měla dojet ke klientům a významně před nimi chrastit krabičkou na drobáky?
Pokud zaměstnanci přistoupí na minimální plat s vidinou možných dodatečných dýšek, je to jejich hloupost. Kromě toho, že tak okrádají stát, a tím i nás všechny na daních, tak se vystavují obrovské ekonomické nejistotě. Co když k nim do podniku bude chodit více lidí jako jsem já, kteří nevidí důvod, aby standardní servis odměňovali nadstandardními příplatky? Zůstanou jen na minimální mzdě? A co důchod? Z minimálního platu jsou minimální odvody a z těch minimální důchod. Každým darovaným dýškem, tak přispíváte k tomu, že za pár desítek let tu bude hromada starých lidí, kteří si budou stěžovat, jakto, že mají malé důchody, když celý život pracovali.
Za 10 % z útraty máte další jídlo
Obecně se říká, že vhodná výše dýška je alespoň 10 %. Když tedy jdete ve dvou třeba na running sushi na dýšku byste tam měli nechat přes 100 Kč. Když půjdete na večeři do lepší restaurace, dýško může ještě vzrůst. Třeba na polovinu vašeho paušálu, co měsíčně platíte za telefon. A v případě, že půjdete do restaurace víckrát za měsíc, což chodí většina z nás, na celkovém dýšku můžete utratit i nižší tisíce korun. Třeba ty, které byste jinak investovali, abyste se zajistili na stáří a nemuseli pak viset ostatním na krku a naříkat, jak jste se měli asi jako zajistit. Nerozumím tomu, proč bych měla někomu jen tak dát moje vydělané peníze ve výši, ze které bych měla někde nějaké rychlé jídlo. např. kebab.
P.S. Nemám problém ocenit nadstandardní služby. Když děcka polijí ubrus, který musí obsluha vyměnit nebo jinak zkomplikují obsluze práci a ta to v klidu a s úsměvem vyřeší, nemám problém to ocenit dýškem. Ale opravdu nehodlám extra oceňovat, že mi někdo přinese a zase odnese talíř s jídlem.